Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców dziennie, czyli słynne 5 porcji. Tak naprawdę warto, aby było ich więcej, nawet 9, z czego większość powinny stanowić warzywa.
Oznacza to, że produkty te powinny się znaleźć w każdym posiłku, a w przypadku części posiłków powinny one stanowić podstawę. Pewnie niejedna osoba w tym momencie łapie się za głowę z pytaniem: „Aż tyle?!” Może się wydawać, że takiej ilości warzyw i owoców nie da się codziennie „przerobić”, ale tak naprawdę niektóre potrawy, np. zupy czy sałatki, składają się nawet z 4-5 porcji.
Warzywa i owoce zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, witamin oraz mikro- i makroelementów, a dodatkowo pomagają nawadniać organizm. Są niezwykle istotne dla hamowania procesów starzenia, dbania o prawidłowe działanie organów, walki z chorobami i utrzymania szczupłej sylwetki.
No dobrze, tyle teorii.
Wszędzie trąbią o zalecanych 5 porcjach warzyw i owoców, ale właściwie ile to jest ta porcja?
Przygotowaliśmy ściągę z kilkunastoma popularnymi owocami i warzywami.
Macie jakieś pytania? Zadawajcie je w komentarzach!
2 Comments
Marta
Od małego uczę syna, że dla zdrowia idealnie jest przynajmniej raz dziennie wypić świeżo wyciskany sok. Soki wspaniale alkalizują organizm. Mam fajną wyciskarkę z philipiaka. Przywrócenie prawidłowego pH organizmu działa cuda: daje energetycznego kopa (lepszego niż kawa), poprawia jasność umysłu.
Nataka
Warzywa są ogromnie ważne w zdrowym odzywianiu a juz np przygotowanie je w postaci gotowanej na parze dostarcza wielu składników.