Wiemy, że zimą wiele osób nie ma ochoty na sałatki, ale nawet o tej porze roku pamiętajmy o jedzeniu warzyw. Dlatego dzisiaj propozycja na ciepło – jest zdrowo i pysznie: sałatka z batatem i jajkiem.
Składniki
1 PORCJA | 315 kcal
- 0,5 batata
- 1 jajko
- garść rukoli
- 5 pomidorów koktajlowych
- 0,5 ogórka zielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Batata obrać, pokroić w grubą kostkę i zalać marynatą (0,5 łyżki oliwy, przeciśnięty kawałek imbiru, łyżeczka papryki słodkiej, odrobina chili i kurkumy, sól, szczypta ziół prowansalskich). Odstawić na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Batata wyłożyć na blachę i piec do miękkości (w trakcie przewrócić na drugą stronę).
- Rukolę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami i ogórkiem.
- Składniki na winegret (0.25 łyżki oliwy, łyżka wody. łyżka soku z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku. sól i pieprz, odrobina miodu, pół łyżeczki musztardy) wymieszać ze sobą i polać sałatę.
- Jajka usmażyć na odrobinie oliwy, posolić i popieprzyć .Na rukolę położyć warzywa i sadzone jajko.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: