Brzoskwinie to nie tylko pyszny deser, ale także świetny składnik do dań z mięsem i sałatek. Ta caprese z grillowaną brzoskwinią pachnie latem i świetnie nada się na lekki lunch lub kolację.
Składniki
1 PORCJA
- 1 brzoskwinia
- 1 średni pomidor
- 60 g mozzarelli (w kulce)
- 1 łyżeczka pestek dyni
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Na suchej patelni uprażyć pestki dyni.
- Pomidora i brzoskwinię pokroić w cząstki. Brzoskwinię podsmażyć na patelni grillowej. Dzięki temu trochę się skarmelizuje.
- Mozzarellę porwać na kawałki i wymieszać z pomidorem oraz brzoskwinią. Posypać pestkami słonecznika i liśćmi bazylii, polać dressingiem z oliwy i octu. Doprawić solą oraz pieprzem.