To sałatka idealna na chłodne, jesienne i zimowe dni – nie dość, że jest kolorowa, to jeszcze na ciepło. Jest lekka, a jednocześnie sycąca. Przedstawiamy Ci przepis na zdrową sałatkę z batata, granatu i buraka.
Składniki
1 PORCJA | 315 kcal
- 1 batat (ok. 230 g)
- 1 burak
- 0,25 granatu
- 0.5 łyżki oliwy
- 0.25 łyżki miodu
- 0,5 plastra cytryny
- garść rukoli lub dowolnej sałaty
- chili, sól
Przygotowanie
- Obranego i pokrojonego w kostkę batata oraz surowego buraka upiec w piekarniku w 220 st.
- W misce wymieszać rukolę i nasiona granatu. Dodać upieczonego batata i buraka.
- Zalać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i miodu. Doprawić solą i chilli.⠀