Wegetariańskie burgery są pyszne, sycące i napakowane substancjami odżywczymi. Te są pieczone, więc obcinamy kalorie, a dodatek batata sprawia, że pozostają apetycznie soczyste. Warzywne burgery to zawsze dobry pomysł, gdy masz ochotę na konkretny posiłek.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 410 kcal
- 0,3 szklanki ciecierzycy z puszki
- 0,3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 1 mały batat (150 g)
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 dojrzałego awokado
- 2 plastry pomidora
- garść rukoli lub sałaty
- 2 bułki pełnoziarniste
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Batata pokroić na kawałki i ugotować.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Ciecierzycę, ugotowanego batata i komosę zblendować – nie musi być to jednak idealnie gładka masa. Dodać bułkę tartą, doprawić paprykami, solą i pieprzem. Z masy uformować 2 kotlety i ułożyć je na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Burgery wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35 min, a następnie odstawić na kilka minut, aby trochę ostygły.
- Miąższ awokado wyjąć łyżką ze skórki i rozgnieść widelcem. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Bułkę przekroić na pół. Można ją wcześniej chwilę podpiec w piekarniku. Jedną część bułki posmarować rozgniecionym awokado. Na drugiej ułożyć sałatkę, na niej burgera i plaster pomidora. Złożyć całość.