Skip to content Skip to footer

Węglowodany: dobre czy szkodliwe?

Ach, te „węgle”… jeść to czy unikać jak ognia? Podobno się od nich tyje. – Na pewno w ciągu ostatnich kilku lat natrafiliście na gąszcz skrajnych opinii, głównie w mediach społecznościowych. Jedni każą ograniczać, inni mówią, żeby jeść. Można zwariować. Dlatego porządkujemy dla Was te informacje.
 

Jak to w końcu jest z tymi węglowodanami – są dobre czy złe?

Są i takie, i takie. Tak, już widzimy jak sfrustrowani przewracacie właśnie oczami. 😊 Ale czytajcie dalej.

Węglowodany to cukry, które organizm przekształca w glukozę, stanowiącą główne źródło energii dla organizmu. Dodatkowo są nam one potrzebne, ponieważ m.in.:

  • mają wpływ na tempo metabolizmu
  • regulują poziom sytości
  • wpływają na florę bakteryjną w jelitach
  • są niezbędne do utleniania kwasów tłuszczowych – gdy nie są one całkowicie spalane, powstają tzw. ciała ketonowe, które zakwaszają organizm.

Wbrew dość popularnemu przekonaniu, węglowodany nie znajdują się jedynie w białym chlebie i makaronie. Znajdziemy je w większości produktów spożywczych:

  • pieczywie
  • ryżu
  • warzywach i owocach
  • orzechach
  • nabiale
  • napojach
  • słodyczach

Węglowodany dzielimy jednak na dwa rodzaje – jeden z nich to dobre węglowodany złożone, a drugi – owiane złą sławą węglowodany proste.

Złe węglowodany proste

To one robią wszystkim węglowodanom „czarny PR”. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie. Są one szybko trawione i do krwioobiegu natychmiast uwalniana jest glukoza. Po skoku poziomu cukru we krwi, bardzo szybko następuje jego spadek, który objawia się tak zwanym „zjazdem”, czyli sennością. Co więcej, jeśli energia pochodząca z takich węglowodanów nie jest szybko wykorzystana, zostaje przekształcona w tłuszcz.

Węglowodany proste znajdują się głównie w żywności przetworzonej, m.in.:

  • białym pieczywie
  • pszennym makaronie
  • słodzonych płatkach śniadaniowych
  • napojach

Produkty bogate w węglowodany proste są ubogie w błonnik, witaminy z grupy B oraz wapń i mają małą wartość odżywczą.
 

Dobre węglowodany złożone

Ten typ węglowodanów jest dłużej trawiony, przez co energia z nich pochodząca jest dłużej uwalniana

Znajdziemy je m.in. w:

  • pieczywie pełnoziarnistym
  • dzikim ryżu
  • zielonych i strączkowych warzywach

Węglowodany złożone są nam potrzebne i powinny stanowić ok. połowę całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Ich niedobór powoduje zmęczenie, osłabienie, problemy z kondycją włosów i paznokci, brak koncentracji. Gdy spożywamy ich zbyt mało, odczuwamy głód. Mózg szuka wtedy źródeł, z których szybko pozyska energię i podpowiada nam zjedzenie czegoś z węglowodanami prostymi. Wtedy najczęściej sięgamy po coś słodkiego.
 

Diety niskowęglowodanowe – kiepski pomysł na odchudzanie

Jesteśmy przeciwne dietom wysokobiałkowym, w których spożycie węglowodanów zostaje zbyt ograniczone, takim jak dieta ketogeniczna, Kwaśniewskiego, South Beach. Organizm, który nie dostaje odpowiedniej ilości węglowodanów, szuka innych źródeł energii i znajduje je w tłuszczach, a dokładnie ciałach ketonowych, które powstają z rozpadu tłuszczów. Prowadzi to do spadku wagi, ale nie przez redukcję tkanki tłuszczowej, a przez utratę masy mięśniowej! O tym dlaczego tak się dzieje możecie przeczytać więcej we wpisie Diety wysokotłuszczowe – dlaczego mówię zdecydowane NIE

Jaki płynie z tego wniosek? Węglowodany nie są wrogiem diety, nie możemy ich zbyt drastycznie wyeliminować. Trzeba tylko wiedzieć, które z nich wybierać.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź