Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Wykorzystaj poranną filiżankę tego napoju, aby połączyć przyjemne z pożytecznym. Spróbuj uzupełnić dawkę kofeiny zdrową porcją składników odżywczych, które pomogą Ci m.in. zadbać o serce, mózg i dobry nastrój.
Cynamon dla zdrowego serca
Posyp kawę połową łyżki cynamonu, aby dodać jej smaku i wzmocnić potężną dawką przeciwutleniaczy. Cynamon od tysięcy lat stosowany jest nie tylko jako przyprawa, ale i lekarstwo. Zawiera mnóstwo związków ochronnych i ma jedną z najwyższych aktywności antyoksydacyjnych wśród przypraw.
Pomaga chronić serce i mózg, a niektóre badania wykazują, że może również wpływać na obniżenie ryzyka wystąpienia raka oraz wzmacniać system odpornościowy.
Antydepresyjne kakao
Czekolada i kawa to cudowne połączenie. 😊 A w dodatku może być zdrowe. Wykorzystaj surowe kakao w proszku, które jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy na świecie i największym roślinnym źródłem żelaza.
Poza tym pomaga dbać o zdrowe serce, działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, zwiększa poziom cholesterolu HDL (dobrego) i obniża poziom cholesterolu LDL (złego). A jakby tego było mało, poprawia nastrój i ma działanie antydepresyjne.
Aby stworzyć zdrową i pyszną mochę, dodaj do filiżanki 1 łyżkę surowego kakao.
Imbir na rozgrzanie
Imbir od wieków jest powszechnie stosowanym środkiem w zwalczaniu mdłości i objawów przeziębienia. Rozgrzewa i zawiera silne antyoksydanty. Może również zmniejszyć ból mięśni, obniżyć poziom cholesterolu i pomóc w trawieniu.
Dodaj do kawy łyżkę (lub mniej) startego korzenia imbiru, aby uzyskać lekko pikantny, aromatyczny napój.
Kurkuma na odporność
Kurkuma to kolejna super przyprawa, pełna właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Wspomaga detoksykację wątroby oraz trawienie, wspiera organizm w leczeniu przeziębień, a nawet może pomóc w leczeniu depresji.
Aby uzyskać fantastycznie zdrowy napój, dodaj łyżeczkę kurkumy do kawy (najlepiej smakuje w latte). A żeby jeszcze bardziej wzmocnić korzyści zdrowotne tej przyprawy, połącz ją z odrobiną czarnego pieprzu, który zwiększa jej biodostępność (a tym samym potęguje jej skuteczność w mniejszych dawkach).
Wanilia dla mózgu
Jeśli lubisz słodką kawę, zastąp cukier czystym ekstraktem waniliowym. Pomaga zwiększać wydajność umysłową oraz poprawiać nastój i ogólny stan mózgu. Wanilia łagodzi także bóle brzucha i problemy trawienne, pomaga zmniejszać ból stawów i łagodzić stres.
Aby wykorzystać jej właściwości, dodaj do kawy kilka kropli czystego ekstraktu waniliowego.
Przeciwnowotworowy kardamon
Kardamon jest stosowany w medycynie od tysięcy lat. Nadaje kawie egzotyczny smak, podobny do imbiru i jest pełen składników odżywczych. Zawiera sporo błonnika i minerałów. Badania wykazały, że jest również bogaty w związki, które mogą zabijać komórki nowotworowe i hamować wzrost nowych.
Dodaj do kawy szczyptę lub dwie tej przyprawy, aby uzyskać zdrowy zastrzyk energii, pachnący Bliskim Wschodem.
Maca na wzmocnienie
Korzeń maki tradycyjnie wykorzystywany był do zwiększania płodności. W Peru zaleca się stosowanie go na wzmocnienie. Roślina ta pomaga zwiększać wydajność sportową i poziom energii, zapobiegać osteoporozie oraz łagodzić objawy menopauzy. Maca jest też bardzo pożywna, dzięki wysokiej zawartości białka i witaminy C.
W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz proszek ze zmielonego korzenia tej rośliny – możesz go dodawać do kawy.
Dla uzyskania optymalnych korzyści zdrowotnych maki, zaleca się spożywanie 1 do 3 łyżek proszku dziennie.
Nabrałeś ochoty na kawę? Wykorzystaj te składniki, aby zamienić zwykły kubek tego napoju w naturalny „dopalacz” dla zdrowia i energii.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:
1 Komentarz
Laura
Polecam cynamon i kurkumę, są baaaaardzo zdrowe i dodają super aromatu kawie 😉