Za oknem początki jesieni, więc na talerzu rozgrzewająca zupa dyniowo- paprykowa. Idealna na tę porę roku.
Składniki
- 300 g dyni
- 1 papryka
- 0,25 papryczki chilli
- 0,5 cebuli
- 0,5 szklanki bulionu,
- 0,5 łyżki oleju lub oliwy
- 0,25 łyżki masła
- 25 g fety
- do smaku: tymianek, pieprz, oregano
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do na 190 st. C.
- Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać.
- Paprykę umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne.
- Dynię, paprykę i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec przez 70 minut.
- Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion.
- Na patelni rozgrzać masło. Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i szklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
- Zeszkloną cebulę z tymiankiem, dynię, obrane papryki, bulion, oliwę oraz przyprawy dokładnie zblendować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: