Gdy masz ochotę na lekki, ale jednocześnie sycący obiad, polecamy tę zupę krem z zielonego groszku. Pycha!
Składniki
2 PORCJE
- 400 g groszku (może być mrożony)
- 0,5 l bulionu
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 3 łyżki jogurty naturalnego
Przygotowanie
- Jeśli groszek jest mrożony, należy go wcześniej rozmrozić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku na 1 łyżce masła podsmażyć cebulę aż będzie miękka.
- Dodać bulion warzywny i zagotować.
- W blenderze zmiksować groszek. Następnie dodać do niego bulion oraz przyprawy. Całość jeszcze raz zmiksować tak, aby składniki się połączyły. Następnie przelać do garnka i gotować przez kilka minut.
- Opcjonalnie: w miseczce wymieszać jogurt z kilkoma łyżkami zupy, a następnie przelać mieszankę do garnka z zupą i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.