Skip to content Skip to footer

Zupa szparagowa z fetą

Nie wyobrażamy sobie wiosennej kuchni bez szparagów – to przepyszne warzywo to nie tylko uniwersalny składnik wielu świetnych dań, ale także bogactwo substancji odżywczych.

Szparagi są idealnym wyborem, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej –  na 100 g przypada zaledwie 18 kcal. Poza tym, są lekkostrawne i pożywne, ale także bogate w błonnik. Jakby tego było mało, szparagi wspomagają pracę wątroby, pomagając usuwać toksyny. 

W sezonie szparagi wykorzystujemy w kuchni na wiele różnych sposobów – w daniach z makaronem (np. makaron ze szparagami i groszkiem lub makaron z łososiem i szparagami), w daniach azjatyckich (sprawdź smażony udon ze szparagami i boczniakami), w sałatkach i w kaszotto lub risotto.

Tym razem pora na pyszną i dietetyczną zupę szparagową z fetą. 

dieta przepisy - zupa szparagowa

Zupa szparagowa z fetą

Krótki sezon na szparagi warto wykorzystać w pełni - może tym razem taka pyszna zupa?
Danie zupy
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 340 kcal

Składniki
  

  • 10 szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koperku
  • 60 g sera feta
  • 2 łyżki  jogurtu greckiego
  • kurkuma, pieprz

Przygotowanie
 

  • Oliwę i masło podgrzać, podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać czosnek.
  • Wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10-15 min do miękkości ziemniaków.
  • Dodać pieprz i kurkumę.
  • Odłamać twarde końcówki szparagów, łodygi pokroić. Dodać do zupy i podgotować 2-3 min.
  • Gotową zupę zabielić jogurtem, dodać kostki fety. Posypać koperkiem.
Słowa kluczowe obiad, szparagi, zupa
dieta przepisy - zupa szparagowa

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź