Nie wyobrażamy sobie wiosennej kuchni bez szparagów – to przepyszne warzywo to nie tylko uniwersalny składnik wielu świetnych dań, ale także bogactwo substancji odżywczych.
Szparagi są idealnym wyborem, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej – na 100 g przypada zaledwie 18 kcal. Poza tym, są lekkostrawne i pożywne, ale także bogate w błonnik. Jakby tego było mało, szparagi wspomagają pracę wątroby, pomagając usuwać toksyny.
W sezonie szparagi wykorzystujemy w kuchni na wiele różnych sposobów – w daniach z makaronem (np. makaron ze szparagami i groszkiem lub makaron z łososiem i szparagami), w daniach azjatyckich (sprawdź smażony udon ze szparagami i boczniakami), w sałatkach i w kaszotto lub risotto.
Tym razem pora na pyszną i dietetyczną zupę szparagową z fetą.
Zupa szparagowa z fetą
Składniki
- 10 szparagów
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki koperku
- 60 g sera feta
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- kurkuma, pieprz
Przygotowanie
- Oliwę i masło podgrzać, podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać czosnek.
- Wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10-15 min do miękkości ziemniaków.
- Dodać pieprz i kurkumę.
- Odłamać twarde końcówki szparagów, łodygi pokroić. Dodać do zupy i podgotować 2-3 min.
- Gotową zupę zabielić jogurtem, dodać kostki fety. Posypać koperkiem.