Skip to content Skip to footer

9 produktów wspomagających odporność

Sezon pluchy, wiatru, zatkanych nosów i kaszlu uważamy za otwarty.  Jak mówi stara prawda: lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego zanim będziemy zmuszeni faszerować się garściami kolorowych tabletek, których reklamy bombardują nas co pięć minut, najlepiej zacząć od czegoś przyjemniejszego: diety, która pomoże nam wzmocnić odporność.

Imbir

Kłącze imbiru wzmacnia organizm, zwalcza bakterie chorobotwórcze, a także poprawia ukrwienie kończyn, skóry i mózgu. Ma też działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Pobudza również wydzielanie soków trawiennych.

Imbir warto więc przemycać  do codziennej diety – bez różnicy, czy świeży, czy suszony.  Można dodawać go do herbaty, kawy czy mięsa. Dobrym pomysłem jest także picie naparu imbirowego: kilka plasterków imbiru zalewamy gorącą wodą, dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie – miód.

Kasza jaglana

Kasza jaglana to kopalnia witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w niej dużą ilość witamin z grupy B, a także lecytynę, wapń,  żelazo i potas. Wzmacnia odporność, pomaga go oczyszczać i dodaje energii.

Dlatego w naszych przepisach na jesień zawsze polecamy Wam rozgrzewającą,  śniadaniową jaglankę z owocami (wypróbuj np. przepis na jaglankę z jabłkiem i cynamonem). Kaszę jaglaną możesz też wykorzystać w plackach, kotletach mielonych (przepis znajdziesz TU), do nadziewania warzyw (np. cukinii) i jako główny składnik kaszotto. Do wyboru, do koloru. 🙂

Cebula

Cebula to bogate źródło fitoncyd, które są naturalnymi substancjami o działaniu bakteriobójczym. Znajdziemy w niej także  sporo witaminy C.  Dlatego jesienią i zimą nie żałuj jej w sałatkach, zupach i gulaszach. Babcine przepisy na syrop cebulowy także warto odkurzyć.

Kapusta

Jeśli Twoja mama zalecała Ci jedzenie kapuśniaku na przeziębienie, to miała rację. Niezależnie od wersji, w jakiej jemy kapustę, wykazuje ona właściwości lecznicze i pomaga zwalczać infekcje. Jest bogatym źródłem witaminy C i K. Dodatkowo znajduje się w niej dużo witaminy E, potasu, kwasu foliowego i beta-karotenu, a zawarta w kapuście siarka działa antyseptycznie na drogi oddechowe.

Kiszonki

Skoro już mowa o kapuście, to nie sposób nie wspomnieć o kiszonkach. To bogactwo błonnika pokarmowego oraz bakterii fermentacji mlekowej. Znajdziemy w nich też dużo witaminy A, C i witamin z grupy B, które wspierają odporność.  Pomagają zadbać o odpowiednią florę bakteryjną jelit – a to właśnie tam zaczyna się walka o odporność organizmu.

Kiszonki warto jeść nawet codziennie. Jeśli jednak kupujesz je w sklepach, zawsze sprawdzaj skład. Producenci bardzo często chcą przyspieszać proces kiszenia , ale taki produkt ma bardzo nikłe właściwości. Dlatego kupując np. ogórki kiszone, zwracaj uwagę, aby w składzie znajdowały się jedynie warzywa, woda i przyprawy.

Zobacz przepis na kapuśniak i przepis na kimchi, czyli koreański sposób na zdrowie.

Czosnek

To wyjątkowo skuteczna broń nie tylko przeciw wampirom, ale przede wszystkim rozmaitym infekcjom. Wydziela on allicynę, czyli substancję o działaniu antybiotycznym silniejszym niż penicylina czy tetracyklina. Warto jeść go regularnie, aby wzmocnić odporność, a jeszcze więcej – gdy już zachorujemy. Dodawaj go więc do wszelkich dań obiadowych.

Jednak aby czosnek działał rzeczywiście skutecznie, czyli aby mogła powstać allicyna, ząbek należy najpierw rozgnieść lub posiekać i odstawić na ok. 10 minut przed dodaniem do potrawy.

Migdały

Migdał to król orzechów. Wystarczy kilka dziennie, dodanych do owsianki lub zjedzonych jako przekąska, ale ukoić nerwy i poprawić swoją odporność. To między innymi źródło witaminy E i B2.

Miód 

O tym, że miód pomaga zapobiegać przeziębieniom, wiedzą nawet dzieci. Ale mnóstwo osób spożywa go w taki sposób, że nie działa, jak należy. Gorąca herbata z miodem? Odpada! Aby miód zachował swoje właściwości, nie powinien być podgrzewany do temperatury wyższej niż 40 stopni. Dodaj go więc do naparu imbirowego (gdy już trochę przestygnie), ciepłego mleka lub owsianki.

Kurkuma

Kurkuma wspomaga metabolizm, a także ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sezonie infekcyjnym. Dodawaj ją więc do marynat do mięsa, dań curry oraz… pij w napojach. Szklankę wody gotuj przez 10 minut z dodatkiem łyżeczki kurkumy i ¼ łyżeczki startego imbiru, dodaj sok z 1 cytryny i otrzymasz naturalny wspomagacz odporności.

Zobacz też więcej: Dieta na odporność i rozgrzanie.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź