DANIA GŁÓWNE

Wegetariański Strogonow z pieczarek

Strogonow to klasyczne danie kuchni rosyjskiej, której głównym składnikiem jest wołowina. Wraz z gęstym sosem tworzy pyszną, sycącą propozycję obiadową np. na chłodniejsze dni. A u nas tym razem Strogonow bez mięsa. – Bez mięsa? Tak! I może smakować bosko!

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 305 kcal

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mleka kokosowego
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę, pietruszkę i czosnek posiekać.
  2. Na patelni, na łyżce masła, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i czosnek, posolić. Smażyć, aż pieczarki zmiękną i się zrumienią.
  3. Dodać mleko kokosowe, musztardę i paprykę, wymieszać. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą pietruszką. Podawać z brązowym ryżem lub kaszą.

Write A Comment