Skip to content Skip to footer

Buraczany krem z gruszką

Ten, kto nas trochę zna, na pewno zauważył, że buraki to jedno z naszych ulubionych warzyw. Na AnMowym stole regularnie goszczą więc burakowe sałatki, kaszotta, risotta itp. A tym razem podrzucamy Ci także przepis na pyszną zupę.

Burak to polski superfood. W tym małym warzywie kryje się mnóstwo prozdrowotnych składników. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule “Ale burak! – Dlaczego i jak jeść polski superfood.”

Składniki

5-6 porcji

  • 6 buraków (średniej wielkości)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 gruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tymianek, kurkuma, imbir, sól morska/himalajska, świeżo zmielony pieprz
  • 5 łyżeczek pokruszonej fety
  • 5 łyżeczek pestek słonecznika

Przygotowanie

  1. Każdego buraka zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 60 min w 190 st. C.
  2. Warzywa (marchew, pietruszkę) umyć, obrać i pokroić, wrzucić do wrzątku.
  3. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać obrane i pokrojone buraki oraz obrane i pokrojone gruszki.
  4. Dodać pokrojony czosnek, kurkumę, troszkę startego imbiru, pieprz, sól, sok z cytryny (przyprawy oczywiście według uznania).
  5. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Następnie wszystko zmiksować w blenderze.
  6. Przed podaniem posypać pokruszoną fetą i pestkami.

Pycha!

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź