Ten, kto nas trochę zna, na pewno zauważył, że buraki to jedno z naszych ulubionych warzyw. Na AnMowym stole regularnie goszczą więc burakowe sałatki, kaszotta, risotta itp. A tym razem podrzucamy Ci także przepis na pyszną zupę.
Burak to polski superfood. W tym małym warzywie kryje się mnóstwo prozdrowotnych składników. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule “Ale burak! – Dlaczego i jak jeść polski superfood.”
Składniki
5-6 porcji
- 6 buraków (średniej wielkości)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 2 gruszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- tymianek, kurkuma, imbir, sól morska/himalajska, świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżeczek pokruszonej fety
- 5 łyżeczek pestek słonecznika
Przygotowanie
- Każdego buraka zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 60 min w 190 st. C.
- Warzywa (marchew, pietruszkę) umyć, obrać i pokroić, wrzucić do wrzątku.
- Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać obrane i pokrojone buraki oraz obrane i pokrojone gruszki.
- Dodać pokrojony czosnek, kurkumę, troszkę startego imbiru, pieprz, sól, sok z cytryny (przyprawy oczywiście według uznania).
- Gotować jeszcze przez około 5 minut. Następnie wszystko zmiksować w blenderze.
- Przed podaniem posypać pokruszoną fetą i pestkami.
Pycha!