Uwielbiamy faszerowane warzywa – na rozmaite sposoby. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem zaspokoi nawet zimowy apetyt, ale nie będziesz się po niej czuł ociężały. 🙂
Składniki:
2 PORCJE | 1 PORCJA: 460 KCAL
- 1 cukinia
- 60 g kaszy jaglanej
- 150 g mięsa mielonego
- 4 suszone pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, kurkuma, suszone oregano, chili, słodka papryka, cynamon
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Cukinię przekroić poziomo na 2 części. Łyżeczką wydrążyć nasiona i je wyrzucić. Zrobić nacięcie nożem wkoło cukinii mniej więcej 2-3 mm od brzegu, wyjąć łyżeczką zaznaczony miąższ ze środka, posiekać (chodzi o to, aby zrobić nieco więcej miejsca na farsz).
- Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, skropić łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekać przez 15 minut.
- W międzyczasie ugotować kaszę oraz zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodając starty czosnek oraz pod sam koniec miąższ z cukinii, smażyć z cukinią jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Wyłożyć do miski.
- Dodać mielone mięso, pokrojone pomidory suszone, resztę przypraw: kurkumę, ostrą i słodką paprykę, cynamon, kmin rzymski. Doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę i wszystko wymieszać.
- Wyjąć podpieczoną cukinię z piekarnika, nałożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem posypać serem. Udekorować kolendrą lub natką.