Polacy kochają grillować. Oczywiście w większości przypadków ten sposób spędzania wolnego czasu raczej nie sprzyja zdrowej diecie – choć wcale nie musi tak być (zobacz: Jak grillować i nie przytyć).
A jak już grillujemy, to koniecznie z sosem barbecue. Niestety te sklepowe to często prawie sam cukier, ale nie ma co rozpaczać – można go szybko i prosto przygotować samodzielnie, w zdecydowanie mniej tuczącej wersji.
W sam raz nada się do fit dań z grilla, na które przepisy znajdziesz na naszej stronie.
Składniki
1 SZKLANKA | 160 KCAL
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek ⠀
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej⠀
- 1 łyżeczka papryki wędzonej⠀
- 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego⠀
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku⠀
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli⠀
- 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne⠀
- 0,25 łyżeczki soli⠀
- 1 łyżka sosu worchestershire ⠀
- 2 łyżki syropu klonowego (+ ewentualnie trochę więcej do smaku) ⠀
Przygotowanie
Wszystkie składniki wlewamy do garnka i gotujemy 10-15 min. na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.⠀
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: