Mielone – smak dzieciństwa i jedna z ulubionych domowych potraw Polaków. 🙂 Oczywiście w wersji tradycyjnej, pływające w smalcu, są niestety mało przyjazne odchudzaniu. Jeśli dbasz o sylwetkę, wypróbuj naszą wersję fit kotletów mielonych, z kaszą jaglaną.
Składniki:
1 PORCJA | 460 kcal
- 80 g mięsa mielonego
- 40 g kaszy jaglanej
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 suszone pomidory
- natka pietruszki wg uznania
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 jajka
- sól, pieprz, kurkuma, suszone oregano, słodka papryka, chili, cynamon
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 2 dwa raz więcej wody niż kaszy. Zagotować, przykryć i gotować przez ok. 9 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić.
- Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni.
- Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę i czosnek, drobno posiekane suszone pomidory, oliwę extra virgin lub oliwę ze słoika z suszonymi pomidorami, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać. Masę podzielić i z każdej uformować kotlecika (najlepiej formować naoliwionymi dłońmi).
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powierzchnią, położyć pierwsze kotlety i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty, na rumiany kolor.