Sałatka Cezar to klasyka wśród sałat. Niestety te w restauracjach bardzo często kąpią się w ciężkim, majonezowym dressignu. Na szczęście to danie można łatwo “odchudzić”-zmieniając trochę sposób przygotowania mięsa, rodzaj pieczywa, a przede wszystkim składniki sosu. Oto fit sałatka Cezar:
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 340 kcal
- 2 garści miksu sałat
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 kroki chleba razowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 g piersi kurczaka
- 1 nieduża cebula
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sos:
- 80 g rzadkiego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 anchois (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie
- Mięso i chleb pokroić w kostkę.
- Kurczaka doprawić papryką i solą oraz obtoczyć w oleju. Usmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni, a następnie wrzucić na nią pokrojony chleb i przygotować grzanki.
- Cebulę pokroić w piórka, pomidory przekroić na połówki.
- Warzywa, mięso i grzanki wymieszać w misce.
- W małej miseczce rozgnieść anchois i ząbek czosnku. Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: