Sałatka gado gado to jedna z najpopularniejszych indonezyjskich potraw. W różnych częściach kraju można znaleźć ją podaną nieco odmiennie, z różnymi warzywami, z jajkiem i tofu lub bez. Wspólnym mianownikiem wszystkich wersji jest jednak pyszny, orzeszkowy sos, który sprawia, że zanim się obejrzysz, pochłoniesz całą miskę warzyw.
Sałatka gado gado jest pożywna, zawiera białko, błonnik i mnóstwo witamin, więc można ją zjeść na lekki obiad.
Składniki:
2 PORCJE | 1 PORCJA: warzywa 175 kcal + sos 300 kcal
- garść czerwonej kapusty
- 1 duży batat
- 1 mała papryka
- 1 zielony ogórek
- garść fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- garść świeżej kolendry
- 0,5 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (dowolnie – słodkiej lub ostrej)
Sos arachidowy:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 łyżki dobrego masła orzechowego (min. 90% zawartość orzechów, bez soli)
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- sok z 0,5 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Marchew obrać, kapustę pokroić na paski. Resztę warzyw pokroić w słupki. Orzeszki lekko posiekać.
- Fasolkę zblanszować. Batata i marchewkę obtoczyć w oliwie, oprószyć solą i czerwoną papryką i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez kilka-kilkanaście minut (do miękkości).
- Przygotować sos: wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki sos. Gdyby był za gęsty, można dolać wody.
- Warzywa ułożyć obok siebie na talerzu, posypać posiekaną kolendrą i orzeszkami.
- Sałatkę polać sosem lub sos podać w miseczce obok i maczać w nim warzywa.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: