Gazpacho to nasza kulinarna broń na upały. Podobnie jak chłodnik litewski i chłodnik ogórkowy.
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik, przygotowuje się z dojrzałych, świeżych pomidorów i innych sezonowych warzyw. Przygotuj ją na lunch lub obiad, aby orzeźwić się podczas najgorętszych dni w roku.
Składniki:
4 PORCJE | 1 PORCJA: 350 kcal
- 4 dojrzałe pomidory
- 1,5 niedużego zielonego ogórka
- 7 kromek chleba razowego
- 1, 5 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 1,5 czerwonej papryki
- 0,3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 5 łyżek oliwy
- 0,2 szklanki octu z czerwonego wina
- sól
Przygotowanie:
- Miąższ 5 kromek chleba porwać, wrzucić do blendera i zalać oliwą, sokiem pomarańczowym oraz octem.
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dołożyć do chleba, wraz z obraną 1 cebulą, 1 papryką (bez gniazd nasiennych), obranym czosnkiem i 1 ogórkiem.
- Wszystko zblendować na gładką masę, doprawić odrobiną soli i przetrzeć przez sito.
- Zupę włożyć na kilka godzin do lodówki.
- Pozostałe połówki ogórka, papryki i cebuli drobno posiekać. Pozostałe 2 kromki chleba podpiec w tosterze lub na patelni i pokroić w dużą kostkę.
- Zupę rozlać do talerzy, posypać posiekanymi pozostałymi warzywami, pietruszką i grzankami z chleba.