Zdrowa dieta i odchudzanie to tylko sałata i mięso na parze? Nie u nas. 🙂 Nawet na diecie redukcyjnej można jeść pysznie – a ta “kulinarna rozpusta” to najlepszy dowód: gulasz wołowy na czerwonym winie.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 350 kcal
- 200 g łopatki wołowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 białej części pora
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka bulionu
- 0,5 kieliszka wina wytrawnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 0,5 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz.
Przygotowanie
- Wołowinę pokroić w kostkę (ok. 2 cm na 2 cm).
- Na połowie oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz półtalarki pora i pokrojone pieczarki. Dodać do nich pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Przełożyć na talerz.
- Na pozostałej ilości oleju podsmażyć mięso. Doprawić solą i pieprzem.
- Dolać bulion i wino, wlać sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Dodać wcześniej podsmażone warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości wołowiny.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: