Wiesz, co kochamy w wiośnie? Na przykład to, że jest to sezon na szparagi! Te zielone warzywa genialnie wpisują się w zdrową kuchnię. Dlatego dziś mamy dla Ciebie pomysł na fit obiad z soczystą piersią z indyka w kremowym sosie z parmezanem i szparagami.
To danie, które zachwyca smakiem, a jednocześnie jest lekkie i pełne wartości odżywczych. Idealne na sobotę, kiedy mamy chwilę więcej czasu na gotowanie i chcemy zjeść coś ekstra – ale bez wyrzutów sumienia. 😉
Dlaczego szparagi to ulubieńcy dietetyków?
Szparagi to prawdziwe superfood – zawierają mnóstwo błonnika, witaminy C, K, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Wspierają trawienie, są niskokaloryczne i doskonale komponują się zarówno z mięsem, jak i w daniach wegetariańskich.
Sprawdź m.in. nasz przepis na zapiekankę ze szparagów i kaszy gryczanej, przepis na zupę szparagową z fetą lub przepis na makaron ze szparagami i zielonym groszkiem.

Pierś z indyka w kremowym sosie ze szparagami
Składniki
- 500 g filetu z piersi indyka
- 1 pęczek szparagów
- 1 szklanka bulionu
- 1,5 szklanki mleka 1,5% tł. lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki mąki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- W misce wymieszać 1 łyżkę oleju, kurkumę, 0,25 szklanki mleka lub jogurtu, paprykę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na 30 min.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. Mięso piec ok. 30 min w zakrytym naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę smażyć, mieszając. Dosypać mąkę, mieszać.
- Dolać bulion, mieszając, aby całość połączyła się z mąką i aby nie było grudek. Zagotować.
- Od szparagów odłamać zdrewniałe części i je wyrzucić. Resztę pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do sosu.
- Sos ze szparagami gotować ok. 5 minut. Zmniejszyć ogień. Następnie powoli wlewać pozostałe mleko / jogurt, cały czas mieszając.
- Dosypać parmezan, doprawić solą i pieprzem.
- Pietruszkę posiekać i dodać do sosu.
- Upieczone mięso pokroić na plastry i ułożyć na patelni z sosem.
- Podawać z kaszą lub ryżem.
Z czym podać ten fit obiad?
Nasz indyk w kremowym sosie świetnie smakuje z:
kaszą gryczaną albo kaszą pęczak – lekką i delikatną
ryżem pełnoziarnistym
komosą ryżową (quinoa) – idealną dla bezglutenowców