Uwielbiamy placki. Między innymi za to, że można je zrobić właściwie z dowolnych warzyw… a przy okazji przemycić te warzywa do diety małych niejadków. I tych dużych warzywnych niejadków również. 🙂 Poza tym świetnie nadają się do zapakowania na lunch do pracy czy drugie śniadanie do szkoły. Spróbuj placków brokułowych.
Zobacz także: 16 sposobów, aby jeść więcej warzyw i owoców
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: 335 kcal
- 300 g brokułów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki serka kanapkowego, np. Bieluch, Almette
- chili, sól, pieprz
Przygotowanie
- Brokuł pokroić na mniejsze cząstki. Odciąć różyczki, a następnie pokroić na kilkucentymetrowe kawałeczki.
- W garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej brokuł i gotować 5-7 minut, do miękkości. Brokuła odcedzić, a następnie lekko ostudzić.
- W międzyczasie posiekać czosnek i rozetrzeć go z solą i papryczką chili.
- W dużej misce rozbełtać jajko, dodać starty ser, brokuł, czosnek z przyprawami i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką, a następnie lekko je rozpłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze świeżymi ziołami i serkiem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: