Na lunch, obiad lub kolację – pyszne placuszki kukurydziane. Kto nas zna, ten wie, że uwielbiamy warzywne placki. Idealne, aby zwiększyć dzienne spożycie warzyw. I w sam raz na posiłek do spakowania do lunchboxa do pracy lub szkoły.
Zobacz też: Zdrowe drugie śniadanie do szkoły
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: 310 kcal
- 1 puszka kukurydzy
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka szczypiorku
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, listki bazylii
Przygotowanie
- Kukurydzę z puszki odcedzić, przepłukać i zmiksować z przyprawami do konsystencji musu.
- Dodać posiekane listki bazylii, 1 łyżkę jogurtu, jajko, mąkę, trochę kurkumy, słodkiej papryki, soli, pieprzu i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Rozgrzać olej na patelni. Nakładać na nią ciasto (ok. 1,5 łyżki na 1 placek) i smażyć ok. 1,5 minuty z każdej strony.
- Podawać z sosem z jogurtu, soli, pieprzu i posiekanego szczypiorku.
Zobacz też: Przepis na placki brokułowe