Skip to content Skip to footer

Placki z kaszy gryczanej z kurkami

Kasza gryczana i kurki to składniki, które łączą się ze sobą tak idealnie, jak np. pomidory i oliwa, dlatego w sezonie kurkowym polecamy Wam je wypróbować, np. pod postacią chrupiących placków gryczanych z kurkami. 

Kasza gryczana w ogóle powinna często gościć na naszych talerzach. To m.in. źródło białka, błonnika, witamin B1 i B2, a także wapnia, magnezu, fosforu i cynku. Zasadniczo nie zawiera glutenu (choć trzeba sprawdzać informacje na opakowaniach, bo może być nim zanieczyszczona).

Do przygotowania placków możecie użyć zarówno kaszy gryczanej palonej, jak i nie palonej.

Placki z kaszy gryczanej z kurkami

Placki gryczane z sosem kurkowym to pyszny i zdrowy pomysł na kolację lub obiad. Sycący i pożywny posiłek.
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 500 kcal

Składniki
  

PLACKI

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 szt jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, kurkuma

SOS

  • 200 g kurek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szt cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić, dodać pozostałe składniki placków. Masa powinna się kleić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto, formując placki i usmażyć na rumiano.
  • Kurki oczyścić, duże pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
  • Na patelni roztopić masło, wrzucić czosnek i cebulę. Dodać kurki. Podsmażać, aż będą miękkie i rumiane.
  • Dodać jogurt i musztardę oraz kilka łyżek wody. Wymieszać, posypać natką, doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać placki.
Słowa kluczowe grzyby, kasza gryczana, kurki, placki

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź