Kasza gryczana i kurki to składniki, które łączą się ze sobą tak idealnie, jak np. pomidory i oliwa, dlatego w sezonie kurkowym polecamy Wam je wypróbować, np. pod postacią chrupiących placków gryczanych z kurkami.
Kasza gryczana w ogóle powinna często gościć na naszych talerzach. To m.in. źródło białka, błonnika, witamin B1 i B2, a także wapnia, magnezu, fosforu i cynku. Zasadniczo nie zawiera glutenu (choć trzeba sprawdzać informacje na opakowaniach, bo może być nim zanieczyszczona).
Do przygotowania placków możecie użyć zarówno kaszy gryczanej palonej, jak i nie palonej.
Placki z kaszy gryczanej z kurkami
Placki gryczane z sosem kurkowym to pyszny i zdrowy pomysł na kolację lub obiad. Sycący i pożywny posiłek.
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 500 kcal
Składniki
PLACKI
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 szt jajek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, kurkuma
SOS
- 200 g kurek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 szt cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić, dodać pozostałe składniki placków. Masa powinna się kleić.
- Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto, formując placki i usmażyć na rumiano.
- Kurki oczyścić, duże pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni roztopić masło, wrzucić czosnek i cebulę. Dodać kurki. Podsmażać, aż będą miękkie i rumiane.
- Dodać jogurt i musztardę oraz kilka łyżek wody. Wymieszać, posypać natką, doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać placki.
Słowa kluczowe grzyby, kasza gryczana, kurki, placki