Jesień to czas, kiedy królują dynie, ciepłe kolory i aromatyczne przyprawy. To także moment, gdy nie do końca mamy ochotę na lekkie sałatki – chcemy czegoś rozgrzewającego i “przytulnego”. Każdy dietetyk wie, że zachęcanie do tego, aby jesienią i zimą nie rezygnować z warzyw, jest ciężką misją. My w naszym gabinecie dietetycznym często polecamy więc sałatki na ciepło. Tym razem mamy dla Ciebie zdrowy przepis na sałatkę z dynią, soczewicą i fetą, która idealnie wpisze się w dietę na jesień.
Dlaczego warto jeść dynie?
Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Nie tylko jest niskokaloryczna, ale też pełna witamin i minerałów. Znajdziesz w niej m.in.:
- witaminę A, która wspiera zdrowie oczu;
- potas, pomagający w regulacji ciśnienia krwi;
- błonnik, który dba o dobrą kondycję układu trawiennego.
A pomijając kwestie zdrowotne, dodając dynię do swojej diety, zyskujesz też mnóstwo kulinarnych możliwości.
Dieta na jesień - co warto o niej wiedzieć?
Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje więcej ciepłych, sycących potraw (choć to wcale nie oznacza, że również więcej kalorii!).
Dobrze jest włączyć do diety takie produkty, jak:
- sezonowe warzywa korzeniowe – marchew, seler, pietruszkę, buraki.
- strączki – ciecierzycę, fasolę, soczewicę.
- rozgrzewające przyprawy – imbir, cynamon, chili.
Więcej na ten temat znajdziesz np. w tym artykule o pułapkach w jesienno-zimowej diecie.
Sałatka na ciepło z dynią, fetą i soczewicą
Składniki
- 200 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
- 80 g sera feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 80 g zielonej soczewicy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- opcjonalnie: świeża mięta do posypania
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Soczewicę namoczyć przez 30 min i ugotować do miękkości.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Dynię rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pieprzem cayenne i papryką. Pomiędzy kawałki dyni wrzucić całe ząbki czosnku w łupinach. Upiec do miękkości.
- Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zalać octem balsamicznym, dodać kilka łyżek wody i poddusić do miękkości.
- Czosnek wycisnąć z łupin.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka na ciepło z dynią - jak dostosować ten przepis?
Nasz przepis na sałatkę z dynią, soczewicą i fetą bez problemu możesz dostosować do swoich potrzeb:
- Bez nabiału? Zamień fetę na tofu marynowane.
- Więcej warzyw? Dodaj pieczone buraki albo szpinak.
- Nie lubisz dyni? Możesz ją zastąpić pieczonym batatem.
- Zastanawiasz się, czy możesz użyć innego rodzaju soczewicy? Oczywiście! Czerwona soczewica ugotuje się szybciej, ale będzie mniej jędrna.
Chcesz więcej takich przepisów? Odwiedź dietetyka lub skorzystaj z naszych gotowych planów dietetycznych
Jeśli szukasz więcej pomysłów na pyszne, odpowiednio zbilansowane posiłki, które pomogą Ci pozbyć się niechcianych kilogramów lub zadbać o zdrowie, zapraszamy Cię do naszego gabinetu dietetycznego w Łodzi, do skorzystania z diety online lub naszych gotowych planów dietetycznych.
Zdrowe przepisy na jesień, które pokochasz Ty i Twoja rodzina!