Skip to content Skip to footer

Sałatka z dynią na ciepło – przepis na jesień, który pokochasz

Jesień to czas, kiedy królują dynie, ciepłe kolory i aromatyczne przyprawy. To także moment, gdy nie do końca mamy ochotę na lekkie sałatki – chcemy czegoś rozgrzewającego i “przytulnego”.  Każdy dietetyk wie, że zachęcanie do tego, aby jesienią i zimą nie rezygnować z warzyw, jest ciężką misją. My w naszym gabinecie dietetycznym często polecamy więc sałatki na ciepło. Tym razem mamy dla Ciebie zdrowy przepis na sałatkę z dynią, soczewicą i fetą, która idealnie wpisze się w dietę na jesień.  

Dlaczego warto jeść dynie?

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Nie tylko jest niskokaloryczna, ale też pełna witamin i minerałów. Znajdziesz w niej m.in.:

  • witaminę A, która wspiera zdrowie oczu;
  • potas, pomagający w regulacji ciśnienia krwi;
  • błonnik, który dba o dobrą kondycję układu trawiennego.

A pomijając kwestie zdrowotne, dodając dynię do swojej diety, zyskujesz też mnóstwo kulinarnych możliwości.

Dieta na jesień - co warto o niej wiedzieć?

Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje więcej ciepłych, sycących potraw (choć to wcale nie oznacza, że również więcej kalorii!).

Dobrze jest włączyć do diety takie produkty, jak:

  • sezonowe warzywa korzeniowe – marchew, seler, pietruszkę, buraki.
  • strączki – ciecierzycę, fasolę, soczewicę.
  • rozgrzewające przyprawy – imbir, cynamon, chili.

Więcej na ten temat znajdziesz np. w tym artykule o pułapkach w jesienno-zimowej diecie. 

dietetyczne przepisy - sałatka z dynią fetą i soczewicą

Sałatka na ciepło z dynią, fetą i soczewicą

Zdrowy przepis na sałatkę na ciepło - na kolację lub lunch na jesień i zimę
Danie sałatki
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 200 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 80 g sera feta
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g zielonej soczewicy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • opcjonalnie: świeża mięta do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Soczewicę namoczyć przez 30 min i ugotować do miękkości.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Dynię rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pieprzem cayenne i papryką. Pomiędzy kawałki dyni wrzucić całe ząbki czosnku w łupinach. Upiec do miękkości.
  • Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zalać octem balsamicznym, dodać kilka łyżek wody i poddusić do miękkości.
  • Czosnek wycisnąć z łupin.
  • Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Słowa kluczowe dynia, feta, kolacja, sałatka

Sałatka na ciepło z dynią - jak dostosować ten przepis?

Nasz przepis na sałatkę z dynią, soczewicą i fetą bez problemu możesz dostosować do swoich potrzeb:

  • Bez nabiału? Zamień fetę na tofu marynowane.
  • Więcej warzyw? Dodaj pieczone buraki albo szpinak.
  • Nie lubisz dyni? Możesz ją zastąpić pieczonym batatem.
  • Zastanawiasz się, czy możesz użyć innego rodzaju soczewicy? Oczywiście! Czerwona soczewica ugotuje się szybciej, ale będzie mniej jędrna.

Chcesz więcej takich przepisów? Odwiedź dietetyka lub skorzystaj z naszych gotowych planów dietetycznych

Jeśli szukasz więcej pomysłów na pyszne, odpowiednio zbilansowane posiłki, które pomogą Ci pozbyć się niechcianych kilogramów lub zadbać o zdrowie, zapraszamy Cię do naszego gabinetu dietetycznego w Łodzi, do skorzystania z diety online lub naszych gotowych planów dietetycznych.

zdrowe przepisy na jesień - e-book

Zdrowe przepisy na jesień, które pokochasz Ty i Twoja rodzina!

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź