Kasza jaglana na śniadanie? Oczywiście.
Kasza jaglana ma fantastyczne właściwości zdrowotne. Jest zasadotwórcza – pomaga odkwasić organizm. Zawiera też witaminy z grupy B, magnez, wapń, potas , żelazo oraz krzem, który wpływa na przemianę materii i mineralizację kości. To też bogate źródło przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki.
Składniki:
1 PORCJA | OK. 330 KCAL
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 jabłko 1 szt.
- 0,25 łyżki miodu
- 1 łyżka dowolnych orzechów posiekanych
- cynamon
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą (wody 2 razy więcej niż kaszy) i gotować ok. 13 minut (do momentu wchłonięcia wody).
- W tym samym czasie zetrzeć jabłko (ze skórką!) na tarce o dużych oczkach i posiekać orzechy (np. włoskie, laskowe). I zrobić kawę. 🙂
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki i dodać pozostałe składniki oraz posypać cynamonem.