Nasza miłość do porów jest znana wśród naszych pacjentów. 😉 W AnMowych przepisach nie mogło więc zabraknąć tej pysznej zupy kremu z porów – sycącej i szybkiej w przygotowaniu.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: 200 kcal
- 2 białe części pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 pokrojone ziemniaki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- woda
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Por oczyszczamy, kroimy na talarki. Ząbki czosnku siekamy. Obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim por i czosnek – można je trochę podlać wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Gdy por zmięknie, dolewamy więcej wody – tyle, aby zakryła warzywa. Dodajemy ziemniaki (w razie potrzeby dolewamy też wody).
- Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Całość miksujemy na krem i zabielamy łyżką jogurtu.