Skip to content Skip to footer

Zupa krem z pora

Nasza miłość do porów jest znana wśród naszych pacjentów. 😉 W AnMowych przepisach nie mogło więc zabraknąć tej pysznej zupy kremu z porów – sycącej i szybkiej w przygotowaniu.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: 200 kcal

  • 2 białe części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pokrojone ziemniaki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • woda
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Por oczyszczamy, kroimy na talarki. Ząbki czosnku siekamy. Obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim por i czosnek – można je trochę podlać wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Gdy por zmięknie, dolewamy więcej wody – tyle, aby zakryła warzywa. Dodajemy ziemniaki (w razie potrzeby dolewamy też wody).
  3. Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Całość miksujemy na krem i zabielamy łyżką jogurtu.

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź