Zupa krem z zielonego groszku to zawsze obiadowy strzał w dziesiątkę. Jest ekspresowa w przygotowaniu i sycąca, a jej pięknie zielony kolor po prostu cieszy oczy. W dodatku zielony groszek sprzyja diecie odchudzającym – ma tylko 80 kcal / 100 g, za to sporo białka i sycącego błonnika.
Składniki:
2 porcje | 1 porcja: 260 kcal
- 2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżka (10 g) masła
- 400 g groszku (mrożonego lub świeżego)
- 2 łyżki (40 g) serka kanapkowego, np. Bieluch, Almette, Philadelphia
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
- Jeśli groszek jest mrożony, należy go wcześniej rozmrozić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- W garnku na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie miękka. Dodać bulion warzywny i zagotować.
- W blenderze zmiksować groszek. Następnie dodać do niego bulion oraz przyprawy. Całość jeszcze raz zmiksować tak, aby składniki się połączyły.
- Przelać do garnka i gotować przez kilka minut. Zabielić serkiem.