Skip to content Skip to footer

Sałatka caprese z grillowaną brzoskwinią

Brzoskwinie to nie tylko pyszny deser, ale także świetny składnik do dań z mięsem i sałatek. Ta caprese z grillowaną brzoskwinią pachnie latem i świetnie nada się na lekki lunch lub kolację.

 

Składniki

1 PORCJA

  • 1 brzoskwinia
  • 1 średni pomidor
  • 60 g mozzarelli (w kulce)
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni.
  2. Pomidora i brzoskwinię pokroić w cząstki. Brzoskwinię podsmażyć na patelni grillowej. Dzięki temu trochę się skarmelizuje.
  3. Mozzarellę porwać na kawałki i wymieszać z pomidorem oraz brzoskwinią. Posypać pestkami słonecznika i liśćmi bazylii, polać dressingiem z oliwy i octu. Doprawić solą oraz pieprzem.

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź