Kruszonka – nie znamy nikogo, kto by jej nie lubił. Idealnie komponuje się np. z letnimi owocami. Dlatego wypróbuj przepis na słodko-kwaśny miks rabarbaru, truskawek i jabłek zapieczony pod owsianą kruszonką w wersji bardziej fit. Najpyszniej smakuje na ciepło.
Uwaga! Ciężko się od niej oderwać!
Składniki
5 PORCJI | 1 PORCJA: OK. 230 kcal
Masa owocowa:
- 1 słodkie jabłko,
- 250 g łodyg rabarbaru
- 150 g truskawek
- 0,5 łyżeczki startego imbiru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki owsianej
- 3 łyżki syropu klonowego
Kruszonka:
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki masła
- 40 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
- Jabłka pokroić na grubą kostkę (ok. 2-centymetrową). Można je wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne. Rabarbar również pokroić na 2-cm kawałki. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić na cząstki. Wymieszać w misce z pozostałymi składnikami masy owocowej i rozłożyć równomiernie na dnie żaroodpornego naczynia.
- Roztopić masło. Orzechy posiekać lub rozbić wałkiem do ciasta.
- W drugim naczyniu wymieszać wszystkie składniki kruszonki, oprócz masła (który należy dodać dopiero na koniec). Ugniatać ciasto palcami i rozkruszyć na owocach.
- Piec ok. 40 minut, aż kruszonka zrobi się złocista, a owoce będą bulgotać na brzegach naczynia. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 minut. Najlepiej zjeść jeszcze na ciepło.