Skip to content Skip to footer

Rabarbar, truskawki i jabłko zapiekane pod owsianą kruszonką

Kruszonka – nie znamy nikogo, kto by jej nie lubił. Idealnie komponuje się np. z letnimi owocami. Dlatego wypróbuj przepis na słodko-kwaśny miks rabarbaru, truskawek i jabłek zapieczony pod owsianą kruszonką w wersji bardziej fit. Najpyszniej smakuje na ciepło.

Uwaga! Ciężko się od niej oderwać!

Składniki

5 PORCJI | 1 PORCJA: OK. 230 kcal

Masa owocowa:

  • 1 słodkie jabłko,
  • 250 g łodyg rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 3 łyżki syropu klonowego

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki masła
  • 40 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  2. Jabłka pokroić na grubą kostkę (ok. 2-centymetrową). Można je wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne. Rabarbar również pokroić na 2-cm kawałki. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić na cząstki. Wymieszać w misce z pozostałymi składnikami masy owocowej i rozłożyć równomiernie na dnie żaroodpornego naczynia.
  3. Roztopić masło. Orzechy posiekać lub rozbić wałkiem do ciasta.
  4. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie składniki kruszonki, oprócz masła (który należy dodać dopiero na koniec). Ugniatać ciasto palcami i rozkruszyć na owocach.
  5. Piec ok. 40 minut, aż kruszonka zrobi się złocista, a owoce będą bulgotać na brzegach naczynia. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 minut. Najlepiej zjeść jeszcze na ciepło.

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź