Gdy nadchodzą upały, jedną z ostatnich rzeczy, na jaką mamy ochotę, jest stanie przy garach, a potem siadanie przed talerzem parującego, obfitego obiadu. W taką pogodę wybieramy chłodniki – na przykład chłodnik litewski, pachnący Hiszpanią pomidorowy chłodnik gazpacho lub właśnie chłodnik z ogórków. Robi się go bardzo szybko, jest pożywny, a jednocześnie lekki, a w dodatku, jak sama nazwa wskazuje, cudownie chłodzi.
Chłodnik ogórkowy
Szybka, prosta zupa na ochłodzenie w upały
Danie zupy
Rodzaj dania wege
porcje 4 porcje
Kalorie 290 kcal
Składniki
- 6 szt świeżych ogórków gruntowych
- 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 0,5 pęczka rzodkiewki
- 4 szt. jajek
- 4 szt. młodych ziemniaków
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ogórki i rzodkiewki umyć, a następnie zetrzeć na tarce wraz ze skórką.
- Dolać jogurt, doprawić solą, pieprzem. Dosypać koperek.
- Schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Ziemniaki obrać i ugotować.
- Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę.
- Zupę rozlać na talerze, do każdej porcji dodać po jajku i po ziemniaku.
Słowa kluczowe chłodnik, ogórki, zupa