Tofu to jedno z najbardziej popularnych źródeł białka roślinnego w diecie wegańskiej, ale oczywiście sięgają po niego także nabiałożercy. Jeśli zastanawiasz się, czy tofu może z powodzeniem zastępować tradycyjny twaróg i czy jego spożywanie jest bezpieczne, sprawdź, co na to dietetyk. Zapraszamy do lektury.
Spis treści
Czym jest tofu?
Tofu to sprasowany twaróg otrzymywany z mleka sojowego i nazywane jest czasem „serem sojowym”. Sam w zasadzie nie ma smaku, za to przejmuje smak dodatków, z którymi go spożywamy. A możliwości jego wykorzystania jest mnóstwo -od podsmażanych kostek w stir-fry, po tofurnik (a więc odpowiednik sernika) i tofucznicę (czyli wegańską wersję jajecznicy).
Sprawdź m.in. nasz przepis na makaron udon z tofu i warzywami po koreańsku i przepis na makaron sojowy z tofu i mango.
Tofu w diecie roślinnej
Tofu to właściwie nieodłączny element kuchni wegańskiej. Jego atutem jest nie tylko wspomniana wszechstronność wykorzystania, ale także to, że jest dobrym źródłem białka roślinnego.
Białko to jeden z kluczowych składników odżywczych, szczególnie ważny dla regeneracji mięśni, zapewnienia uczucia sytości, produkcji hormonów czy wsparcia odporności. Niestety przy diecie wegańskiej spożywanie go w odpowiedniej ilości bywa wyzwaniem – zwłaszcza, gdy dopiero zaczynasz wprowadzać kuchnię roślinną.
Tofu a twaróg - porównanie okiem dietetyka
Czy tofu jest zdrowe? Ta wegańska wersja twarogu jest dobrą propozycją dla osób z alergią i nietolerancją laktozy. Zawiera on nieco mniej kalorii niż tradycyjny twaróg z mleka krowiego, ale także mniejszą ilość białka, natomiast więcej wapnia, żelaza i potasu.
Kiedy tofu może szkodzić?
Soja jako alergen
Tofu powstaje z soi, a soja znajduje się na liście silnych alergenów. Osoby z alergią na soję zdecydowanie powinny więc go unikać – nawet niewielkie ilości mogą wywołać reakcję alergiczną.
Czy dzieci mogą jeść tofu?
Ze względu na to, że – jak wspomniałyśmy – soja należy do silnych alergenów, na wszelki wypadek zaleca się nie podawać tofu małym dzieciom.
Starsze dzieci mogą je spożywać, ale z umiarem – ten produkt raczej nie powinien stanowić podstawy ich diety. Zbyt duża ilość izoflawonów w diecie dziecka może wpłynąć na rozwój hormonalny.
Wpływ fitoestrogenów i goitrogenów na zdrowie
Niektóre teorie wskazują, że tofu może przyczyniać się do rozwoju raka piersi, ale długoterminowe badania pokazują, że jest raczej przeciwnie.
Wysokie spożycie produktów sojowych może za to negatywnie wpływać na pracę tarczycy, ze względu na zawartość związków goitrogenicznych, stanowiących blokery hormonów tarczy. Z tego powodu pokarmów je zawierających nie należy jeść codziennie i w dużych ilościach – szczególnie w przypadku osób z chorobami tego narządu.
Czy tofu może zastąpić nabiał w codziennej diecie?
W diecie bezmlecznej tofu może pełnić funkcję dobrego zamiennika twarogu. Warto jednak łączyć je z innymi roślinnymi źródłami białka oraz produktami bogatymi w witaminę B12 i żelazo.
A jeśli stawiasz dopiero pierwsze kroki w diecie wegańskiej i przyda Ci się pomoc w komponowaniu zbilansowanego jadłospisu, zapraszamy do naszego gabinetu dietetycznego w Łodzi lub do skorzystania z indywidualnej diety online.