Fajitas to jedna z najsłynniejszych meksykańskich potraw – aromatyczne, podsmażone paseczki mięsa i warzyw, zawinięte w tortillę.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: 440 kcal
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 2 tortille pełnoziarniste
- 100 g piersi z kurczaka
- 0,5 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 garść kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
Przygotowanie
- Kurczaka i paprykę pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w piórka.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka, doprawić solą i słodką papryką. Smażyć, aż mięso trochę zrumieni się ze wszystkich stron i zdjąć je z patelni.
- Na tę samą patelnię dodać rozgnieciony czosnek, a po chwili cebulę i paprykę. Doprawić solą i pozostałymi przyprawami. Smażyć, mieszając. Całość można podlać odrobiną wody i smażyć, aż wyparuje, a warzywa zrobią się miękkie.
- Warzywa wymieszać z mięsem i wyłożyć na środek tortilli.
- Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i doprawić solą. Wyłożyć na fajitas. Całość posypać kolendrą i zawinąć tortillę.