Jeśli unikasz mięsa indyka, bo jest zbyt suche, ten przepis sprawi, że zmienisz zdanie: oto soczyste polędwice z indyka z sosem mango-kolendrowym i pyszną salsą. A dlaczego warto sięgać po mięso z indyka? Bo jest chude, a jednocześnie to dobre źródło niacyny, selenu, witamin B6 i B12 oraz cynku.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 445 kcal
- 2 polędwice z indyka (ok. 300 g)
- 1 dojrzałe mango
- 1 pęczek kolendry
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 100 g brązowego ryżu
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 0,5 zielonego ogórka
- sól
Przygotowanie
- W misce mieszamy słodką paprykę, rozgnieciony czosnek, kurkumę, cayenne, dużą szczyptę soli, sok z 0,5 limonki, 3 łyżki jogurtu i 2 łyżki posiekanej kolendry. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na ok. godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wstawiamy mięso w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową, na ok. 30 min. Na 10 min przed końcem zdejmujemy folię. Jeśli mamy w piekarniku funkcję grilla, włączamy ją (można wtedy obniżyć temperaturę do 180 st.).
- W międzyczasie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu.
- Przygotowujemy salsę: 0,5 mango, ogórka i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane 0,5 pęczka pozostałej kolendry, szczypiorek i szczyptę soli. Skrapiamy sokiem z limonki.
- Przygotowujemy sos: blendujemy 0,5 mango, resztę jogurtu i kolendry, pozostały sok z limonki oraz szczyptę soli.
- Upieczone mięso kroimy na plastry, podajemy z ryżem, salsą i sosem.