Jak już się pewnie domyśliliście, bardzo lubimy warzywne placki. Dlatego tym razem przedstawiamy przepis na sycące placki z kalafiora, które pokochają nawet zatwardziali mięsożercy.
Zobacz też: Zdrowe drugie śniadanie do szkoły
Składniki
16 PLACKÓW
- 1 średni kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej pietruszki
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 1 cebula
- 0,5 papryczki chili
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- jogurt naturalny do podania z plackami
Przygotowanie
- Kalafior włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 7 minut. Gdy trochę zmięknie, zblendować z pozostałymi warzywami i ziołami. Dodać jajka i mąkę.
- Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto, formując placki i delikatnie rozpłaszczyć. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podać z jogurtem naturalnym.
Zobacz także przepis na placki brokułowe i placki kukurydziane