Sałatki z kaszą to sposób na zdrowy, sycący lunch. Dzięki pieczonym warzywom i pęczakowi to danie idealnie sprawdzi się zimą, gdy potrzebujemy rozgrzania. Ale możesz ją też spakować do lunchboxa jako posiłek na zimno.
Składniki:
1 PORCJA | 295 KCAL
- 40 g kaszy pęczak
- 0,5 cukinii
- 0,5 papryki
- 0,5 pora
- czosnek, koperek, natka – wg uznania
- 0,5 łyżki oliwy
- 0,5 łyżki miodu
- 0,5 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pęczak, po dokładnym opłukaniu, ugotować wg przepisu w lekko osolonej wodzie.
- Cukinię obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, pokroić. Pora pokroić w półtalarki. Natkę i koperek posiekać.
- Kiedy kasza będzie się gotować, upiec cukinię i paprykę w 180 st. C przez 25 minut.
- W misce wymieszać przestudzony pęczak z cukinią i papryką. Dodać pora, zieleninę i posiekany czosnek.
- Do miseczki wlać olej, miód, ocet, wsypać przyprawy, wymieszać. Sosem polać sałatkę.