Gdy nastaje sezon na dynie, nie możemy obejść się bez tej zupy.
Dynie zawierają mnóstwo beta-karotenu, który pomaga zapobiegać nowotworom, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga wzrok. A dodatkowo to tylko 26 kcal na 100 g. Dlatego na AnMowym stole często gości właśnie taka zupa krem z dyni. Jej bazę stanowi dynia Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry, więc danie przygotowuje się szybko.
Składniki
4 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 190 kcal
- 1 kg dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili
- 7 łyżek mleka kokosowego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Z dyni usunąć pestki i pokroić w dużą kostkę (bez obierania ze skóry). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek, a następnie imbir, chili i kmin rzymski. Całość chwilkę smażyć, cały czas mieszając.
- Dorzucić dynię, zamieszać. Zalać bulionem. Dołożyć pokrojone ziemniaki. Gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksować na gładki krem. Wmieszać do niej mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: