Skip to content Skip to footer

Zupa krem z dyni

Gdy nastaje sezon na dynie, nie możemy obejść się bez tej zupy.

Dynie zawierają mnóstwo beta-karotenu, który pomaga zapobiegać nowotworom, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga wzrok. A dodatkowo to tylko 26 kcal na 100 g. Dlatego na AnMowym stole często gości właśnie taka zupa krem z dyni. Jej bazę stanowi dynia Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry, więc danie przygotowuje się szybko.

Składniki

4 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 190 kcal

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 7 łyżek mleka kokosowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Z dyni usunąć pestki i pokroić w dużą kostkę (bez obierania ze skóry). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  2. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek, a następnie imbir, chili i kmin rzymski. Całość chwilkę smażyć, cały czas mieszając.
  3. Dorzucić dynię, zamieszać. Zalać bulionem. Dołożyć pokrojone ziemniaki. Gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zupę zmiksować na gładki krem. Wmieszać do niej mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

zdrowe przepisy_zupa dyniowa
zdrowe przepisy: zupa dyniowa

 

 

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź