Skip to content Skip to footer

Rozgrzewająca zupa krem z marchwi, pomarańczy i imbiru

Jeśli śledzisz nas w mediach społecznościowych, to znasz pewnie naszą słabość do rozgrzewających zup kremów. Są idealne na chłodne, jesienne i zimowe dni. Ta zupa z marchwi, pomarańczy i imbiru nie tylko zapewnia cudownie przyjemne ciepełko od środka, ale także pobudza swoim kolorem. 

Zupy kremy to też jeden z naszych ulubionych sposobów na spożywanie większej ilości warzyw – można do nich dodać wiele składników i zmiksować na pyszną masę.

Składniki:

1 PORCJA

  • 0,5 cebuli
  • 0, 5 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 marchewki
  • 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 1  łyżka serka kanapkowego, np Bieluch, Almette, Philadelphia
  • świeży imbir, kardamon, cynamon
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać. Marchew obrać i pokroić na plasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Cebulę zeszklić na oleju. Wlać bulion, dodać  imbir oraz marchew. Dolać sok i dosypać przyprawy.
  3. Gdy marchew będzie miękka, zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę. Dodać serek, doprawić solą i pieprzem. Można posypać cynamonem lub migdałami.

 

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

zupa krem z marchwi_AnMa dietetyk online
Zdrowy przepis: zupa krem z marchwi

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź