Zdrowy obiad z kuchni azjatyckiej
Zdrowe przepisy na obiad nie muszą być pracochłonne. Kuchnia azjatycka i dania stir-fry są tego najlepszym przykładem. Podopieczni naszego gabinetu dietetycznego w Łodzi (i ci korzystający z diet online również) wiedzą, że z tego powodu chętnie wykorzystujemy je w naszych planach posiłków. Bo zdrowe jedzenie ma być proste.
Makaron chow mein, w połączeniu z warzywami i niskotłuszczowym mięsem, takim jak kurczak, to świetna opcja na pełnowartościowy posiłek. A dzięki dodatkowi sosu teriyaki danie zyskuje wyjątkowy smak.
Pomysł na obiad? Oto zdrowe comfort food
Stir-fry to fantastyczne comfort food, czyli poprawiające nastrój jedzenie, na które wielu z nas ma ochotę szczególnie jesienią i zimą.
Tego typu potrawy powstają dzięki krótkiemu smażeniu składników w wysokiej temperaturze, z dodatkiem pełnych smaku sosów. Niestety stir-fry z azjatyckich barów to często dania ciężkie i bardzo tłuste. Nasza propozycja chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki to zdrowsza wersja, która zawiera minimalną ilość tłuszczu, ale jest pełna białka i witamin. Taki pomysł na obiad sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na kolacje ze znajomymi.
Jak dopasować ten zdrowy przepis do wersji wegetariańskiej?
Ten przepis na chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki możesz też łatwo zmodyfikować do wersji wege, nie rezygnując z dostarczenia sobie białka. Po prostu zamień kurczaka na kostkę tofu lub szklankę ugotowanej ciecierzycy.
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki
Składniki
- 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę
- 100 g makaronu chow mein
- 1 garść strączków zielonego groszku
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 pokrojona papryka
- 0,5 brokułu pokrojonego na różyczki
Sos teriyaki:
- 0,5 ząbka czosnku
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w dużą kostkę i podsmażyć.
- Cebulę posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Brokuł pokroić na różyczki, a paprykę w paski.
- Do mięsa dodać cebulę i imbir, podsmażyć, a następnie dołożyć brokuł, paprykę, kukurydzę i groszek.
- W garnku wymieszać wodę, sos sojowy i skrobię, dodać resztę składników sosu, zagotować i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 2 minuty, mieszając.
- Do mięsa i warzyw dodać ugotowany makaron, chwilę podsmażyć, wlać sos i posypać sezamem.