PRZEPISY

Sałatka gado gado: smak Indonezji

Sałatka gado gado to jedna z najpopularniejszych indonezyjskich potraw. W różnych częściach kraju można znaleźć ją podaną nieco odmiennie, z różnymi warzywami, z jajkiem i tofu lub bez. Wspólnym mianownikiem wszystkich wersji jest jednak pyszny, orzeszkowy sos, który sprawia, że zanim się obejrzysz, pochłoniesz całą miskę warzyw.

Sałatka gado gado jest  pożywna, zawiera białko, błonnik i mnóstwo witamin, więc można ją zjeść na lekki obiad.

Składniki:

2 PORCJE | 1 PORCJA: warzywa 175 kcal + sos 300 kcal

  • garść czerwonej kapusty
  • 1 duży batat
  • 1 mała papryka
  • 1 zielony ogórek
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • garść świeżej kolendry
  • 0,5 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (dowolnie – słodkiej lub ostrej)

Sos arachidowy:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki dobrego masła orzechowego (min. 90% zawartość orzechów, bez soli)
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • sok z 0,5 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Marchew obrać, kapustę pokroić na paski. Resztę warzyw pokroić w słupki. Orzeszki lekko posiekać.
  2. Fasolkę zblanszować. Batata i marchewkę obtoczyć w oliwie, oprószyć solą i czerwoną papryką i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez kilka-kilkanaście minut (do miękkości). 
  3. Przygotować sos: wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki sos. Gdyby był za gęsty, można dolać wody. 
  4. Warzywa ułożyć obok siebie na talerzu, posypać posiekaną kolendrą i orzeszkami.
  5. Sałatkę polać sosem lub sos podać w miseczce obok i maczać w nim warzywa.

 

 

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

gado gado_zdrowe przepisy
Zdrowy przepis: sałatka gado gado

Napisz komentarz