Dla wielu osób kolacja wigilijna bez karpia nie może się odbyć. Ale jest to zazwyczaj miłość jednodniowa – karpia jemy w zasadzie jedynie podczas tej konkretnej okazji. A tymczasem karp ma sporo właściwości zdrowotnych – zawiera m.in. zdrowe kwasy nienasycone omega-3 i omega-6, wpływające na pracę mózgu oraz witaminy z grupy B.
Zamiast klasycznej wersji dzwonek smażonych w dużej ilości oleju, podczas tegorocznych świąt wypróbuj przepis na pieczonego karpia z pieczarkami.
Składniki:
4 PORCJE | 1 PORCJA: 235 KCAL
- 500 g karpia
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- lubczyk
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny. Dodać sól i pieprz oraz zgnieciony czosnek.
- Karpia ułożyć w naczyniu wyłożonym folią aluminiową. Obłożyć cebulą pokrojoną w piórka lub posiekaną oraz pieczarkami pokrojonymi w plastry. Wokół ułożyć obrane, pokrojone w plastry małe ziemniaki.
- Posolić warzywa i całość włożyć do gorącego piekarnika (200 st. C). Piec około 40 minut, polewać powstałym sosem.
- Po wyjęciu posypać natką pietruszki.
2 Comments
Renata
Czy zamiast karpia może być np szczupak? Lub jakaś inna ryba?
AnMa Centrum Dietetyki
Oczywiście, szczupak też powinien się dobrze sprawdzić. Może być też np. dorsz. 🙂