Jeśli śledzisz nas w mediach społecznościowych, to znasz pewnie naszą słabość do rozgrzewających zup kremów. Są idealne na chłodne, jesienne i zimowe dni. Ta zupa z marchwi, pomarańczy i imbiru nie tylko zapewnia cudownie przyjemne ciepełko od środka, ale także pobudza swoim kolorem.
Zupy kremy to też jeden z naszych ulubionych sposobów na spożywanie większej ilości warzyw – można do nich dodać wiele składników i zmiksować na pyszną masę.
Składniki:
1 PORCJA
- 0,5 cebuli
- 0, 5 łyżki oleju rzepakowego
- 4 marchewki
- 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka serka kanapkowego, np Bieluch, Almette, Philadelphia
- świeży imbir, kardamon, cynamon
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać. Marchew obrać i pokroić na plasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Cebulę zeszklić na oleju. Wlać bulion, dodać imbir oraz marchew. Dolać sok i dosypać przyprawy.
- Gdy marchew będzie miękka, zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę. Dodać serek, doprawić solą i pieprzem. Można posypać cynamonem lub migdałami.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: