Uwielbiamy arbuza w sałatkach, np. z fetą. Albo w takiej wersji - z kaszą i serem halloumi. Pachnie wakacjami!
Czereśnie w deserze? Zawsze. :) Ale wypróbuj je też w tej pysznej sałatce z rukolą i kuskusem.
W polskiej kuchni korzeń selera najczęściej wykorzystywany jest do ugotowania bulionu lub zrobienia tradycyjnej sałatki jarzynowej. A szkoda, bo jest niskokaloryczny (20 kcal/ 100 g), sycący i bardzo zdrowy. Zawiera np. 2 razy więcej witaminy C niż cytrusy, a także witaminę młodości, czyli wit. E. I można z niego przyrządzić mnóstwo fantastycznych dań. np. pyszne, kremowe puree na obiad, które zastąpi to tradycyjne z ziemniaków, z mnóstwem masła i śmietany.
Jak co roku, dzieje się u nas szparagowe szaleństwo - korzystamy z krótkiego sezonu na ten warzywny afrodyzjak i wykorzystujemy, jak tylko się da. Jeśli lubisz risotto, na pewno pokochasz tę fit alternatywę: kaszotto z pęczaka ze szparagami, orzechami laskowymi i cytrynową nutą.
Bób to jeden ze smaków lata, a przy okazji superzdrowa roślinna. Jest bogaty w białko, więc może stanowić zamiennik mięsa, a 100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jest przy tym niskokaloryczny i pozwala na długo zachować uczucie sytości. W Polsce najczęściej jemy go w wersji ugotowanej, jako przekąskę, ale bób możemy też dodać do sałatek, makaronu czy risotto.
Miesiącami wyczekujemy lata, a gdy w końcu się pojawia, zaczynamy narzekać na upały i modlić się o deszcz. Najczęstszym powodem niezadowolenia są obrzęki. Spuchnięte kostki i palce, z których nie daje się zdjąć pierścionków – większość z nas dobrze to zna. Skąd to się bierze i jak temu zapobiegać?
Czy wiesz, że liście rzodkiewki zawierają więcej składników odżywczych niż korzenie? Są o wiele bogatsze w witaminę C niż cytryna, a dodatkowo to źródło wapnia, fosforu i glukozynolatów o działaniu przeciwnowotworowym. A jakby tego było mało, liście rzodkiewki - podobnie jak korzenie - świetnie smakują. Można z nich przyrządzić na przykład pyszne, wyraziste w smaku pesto.
Kruszonka - nie znamy nikogo, kto by jej nie lubił. Idealnie komponuje się np. z letnimi owocami. Dlatego wypróbuj przepis na słodko-kwaśny miks rabarbaru, truskawek i jabłek zapieczony pod owsianą kruszonką w wersji bardziej fit. Najpyszniej smakuje na ciepło.
Uwaga! Ciężko się od niej oderwać!
Oto 9 przepisów na zdrowe koktajle, które dadzą Ci zastrzyk energii. Są ekspresowe w przygotowaniu, przyniosą ulgę w gorące dni, a dodatkowo zapewnią uczucie sytości.