Zdrowie jelit i mózgu jest ze sobą ściśle powiązane. Współczesna nauka odkrywa, że mikroflora jelitowa odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu i ogólnym samopoczuciu. Przyjrzyjmy się zatem, jak oś jelitowo-mózgowa wpływa na nasze życie i dlaczego warto zadbać o swój mikrobiom. Spis treści: „Drugi mózg”. Czym jest oś jelitowo-mózgowa? Mikrobiom jelitowy a oś jelitowo-mózgowa Mikrobiota…
Gdy tylko na straganach pojawiają się dynie, nie możemy im się oprzeć. I w sezonie goszczą na naszych talerzach bardzo często. Jeśli obserwujesz nas w mediach społecznościowych, na pewno zauważyłaś/-eś, że jesienią pojawia się u nas sporo zdrowych przepisów z dynią na:
śniadania (wypróbuj te dyniowo-korzenne pancake'i bez cukru),
obiady (np. makaron z dynią…
Czym jest mikobiota i mikrobiom jelitowy? Jaką rolę pełni mikrobiom jelitowy? I czy jest jakiś związek między mikrobiotą a otyłością? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk. Spis treści: Mikroflora, mikrobiom i mikrobiota – co to jest? Skład mikrobioty jelitowej Mikrobiom – rola w organizmie Rola mikrobiomu w trawieniu Mikrobiom a odporność Mikrobiota a otyłość…
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A do tego zdrowy? Z pomocą zawsze przychodzi kuchnia azjatycka. Tym razem mamy dla Ciebie przepis wegetariański, ale na pewno posmakuje też "mięsożercom".
Wypróbuj ekspresowy przepis na obiad: stir fry z makaronu udon z tofu i warzywami po koreańsku. To jeden z ulubieńców podopiecznych naszego gabinetu dietetycznego. ;)
Makaron udon z warzywami…
Marzyłaś/-eś kiedyś o dożyciu setki i to w niezłym zdrowiu? Na świecie istnieją miejsca takie jak Sardynia, gdzie żyje ponad pół tysiąca stulatków. A sekret ich długowieczności tkwi w prostych, ale skutecznych zasadach, które może stosować każdy z nas.
Co to są Niebieskie Strefy?
Niebieskie Strefy to kilka obszarów na świecie, gdzie ludzie…
Insulinooporność (IO) to stan coraz bardziej powszechny w zachodnich społeczeństwach. Oto 5 częstych pytań dotyczących tego zaburzenia, które słyszymy w gabinecie dietetyka.
Skąd bierze się IO: Czy cukier i słodycze mają bezpośredni wpływ na rozwój insulinooporności?
Dieta ma ogromne znaczenie zarówno w powstawaniu insulinooporności, jak i w jej wyciszaniu oraz poprawie stanu zdrowia. Jeśli…
W chłodniejsze dni większość z nas ma ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Leczo, fasolka po bretońsku - to obiady, które regularnie pojawiają się jesienią na polskich stołach. My proponujemy Wam coś trochę zbliżonego do tych dań, ale w zdrowej wersji i bez mięsa: przepis na fasolkę po meksykańsku. To wegetariański gulasz pełny roślinnego białka…
Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie? Znudziły Ci się kanapki z szynką i żółtym serem? Pasty kanapkowe to pyszny, zdrowy i szybki sposób na zbilansowany posiłek. Pasta z awokado zapewni Ci m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe, porcję pożywnego białka i mikroelementów, aby dobrze zacząć poranek i mieć energię na całe przedpołudnie. A przy okazji robi się ją…
Gdy nadchodzą upały, jedną z ostatnich rzeczy, na jaką mamy ochotę, jest stanie przy garach, a potem siadanie przed talerzem parującego, obfitego obiadu. W taką pogodę wybieramy chłodniki - na przykład chłodnik litewski, pachnący Hiszpanią pomidorowy chłodnik gazpacho lub właśnie chłodnik z ogórków. Robi się go bardzo szybko, jest pożywny, a jednocześnie lekki, a w…