Marzyłaś/-eś kiedyś o dożyciu setki i to w niezłym zdrowiu? Na świecie istnieją miejsca takie jak Sardynia, gdzie żyje ponad pół tysiąca stulatków. A sekret ich długowieczności tkwi w prostych, ale skutecznych zasadach, które może stosować każdy z nas.
Co to są Niebieskie Strefy?
Niebieskie Strefy to kilka obszarów na świecie, gdzie ludzie…
Insulinooporność (IO) to stan coraz bardziej powszechny w zachodnich społeczeństwach. Oto 5 częstych pytań dotyczących tego zaburzenia, które słyszymy w gabinecie dietetyka.
Skąd bierze się IO: Czy cukier i słodycze mają bezpośredni wpływ na rozwój insulinooporności?
Dieta ma ogromne znaczenie zarówno w powstawaniu insulinooporności, jak i w jej wyciszaniu oraz poprawie stanu zdrowia. Jeśli…
W chłodniejsze dni większość z nas ma ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Leczo, fasolka po bretońsku - to obiady, które regularnie pojawiają się jesienią na polskich stołach. My proponujemy Wam coś trochę zbliżonego do tych dań, ale w zdrowej wersji i bez mięsa: przepis na fasolkę po meksykańsku. To wegetariański gulasz pełny roślinnego białka…
Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie? Znudziły Ci się kanapki z szynką i żółtym serem? Pasty kanapkowe to pyszny, zdrowy i szybki sposób na zbilansowany posiłek. Pasta z awokado zapewni Ci m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe, porcję pożywnego białka i mikroelementów, aby dobrze zacząć poranek i mieć energię na całe przedpołudnie. A przy okazji robi się ją…
Gdy nadchodzą upały, jedną z ostatnich rzeczy, na jaką mamy ochotę, jest stanie przy garach, a potem siadanie przed talerzem parującego, obfitego obiadu. W taką pogodę wybieramy chłodniki - na przykład chłodnik litewski, pachnący Hiszpanią pomidorowy chłodnik gazpacho lub właśnie chłodnik z ogórków. Robi się go bardzo szybko, jest pożywny, a jednocześnie lekki, a w…
Kasza gryczana i kurki to składniki, które łączą się ze sobą tak idealnie, jak np. pomidory i oliwa, dlatego w sezonie kurkowym polecamy Wam je wypróbować, np. pod postacią chrupiących placków gryczanych z kurkami.
Kasza gryczana w ogóle powinna często gościć na naszych talerzach. To m.in. źródło białka, błonnika, witamin B1 i B2, a także wapnia,…
Znudziła Ci się fasolka szparagowa z bułką tartą? Mamy świetną alternatywę. Choć z początku to połączenie smaków może wydawać Ci się dziwne, uwierz nam - jest przepyszne i to jedno z ulubionych dań z fasolką wśród naszych Podopiecznych.
Fasolka szparagowa z masłem orzechowym i sezamem to świetny pomysł na lekki posiłek w azjatyckim stylu.
Fasolka z masłem…
Chcesz pozbyć się niechcianych kilogramów, ale po prostu nie umiesz oprzeć się ciasteczkom, czekoladzie i lodom? Im bardziej starasz się nie myśleć o słodyczach, tym bardziej masz wrażenie, że coraz głośniej Cię wołają? A może da się jakoś schudnąć, nie rezygnując z deserów?
Skąd się bierze ochota na słodycze?
Gdy nachodzi Cię ochota na słodycze,…
Nie wyobrażamy sobie wiosennej kuchni bez szparagów - to przepyszne warzywo to nie tylko uniwersalny składnik wielu świetnych dań, ale także bogactwo substancji odżywczych.
Szparagi są idealnym wyborem, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej - na 100 g przypada zaledwie 18 kcal. Poza tym, są lekkostrawne i pożywne, ale także bogate w błonnik. Jakby tego było mało,…