Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
witamina c a przeziębienie

Niezbędnik w sezonie przeziębień: witamina C 

Co robimy, gdy łapie nas przeziębienie? Babcie i mamy uczyły nas, żeby łapać za opakowanie z witaminą C. I mimo że coraz częściej w pierwszej kolejności sięgamy raczej po inne, kompleksowe specyfiki na objawy grypy i przeziębienia, to stara dobra witamina C nadal jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? I skąd najlepiej ją brać? (Spoiler: nie z cytrusów). Czytaj dalej.
sposoby na świąteczne przejedzenie

Jak uniknąć świątecznego przejedzenia

Żyjemy w czasach, gdy jedzenie jest ogólnodostępne. Półki sklepowe pękają w szwach od atrakcyjnych produktów spożywczych. Jedzenie jest modne i ciągle przewija się w mediach społecznościowych - jesteśmy zalewani zdjęciami czy filmikami z kolejnymi przepisami na ciasto lub zapiekanki, relacjami z wizyt w restauracjach itd.

Często jemy, co, ile i kiedy chcemy - nie tylko wtedy, gdy odczuwamy głód. Jemy też dla zabicia nudy, z powodów relacji towarzyskich czy dla wyciszenia emocji. I niektóre z tych powodów mogą doprowadzić do przejadania się szczególnie w okresie świątecznym.

zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku to zawsze obiadowy strzał w dziesiątkę. Jest ekspresowa w przygotowaniu i sycąca, a jej pięknie zielony kolor po prostu cieszy oczy. W dodatku zielony groszek sprzyja diecie odchudzającym - ma tylko 80 kcal / 100 g, za to sporo białka i sycącego błonnika.
tłuszcz i cholesterol - dieta

Tłuszcz i cholesterol – czy rzeczywiście jest się czego bać?

Z reklam i portali internetowych non stop dowiadujemy się, że cholesterol i tłuszcze to zło wcielone. Że to właśnie przez nie otyłość, udary, zawały, nowotwory itp. Wiele osób stara się więc eliminować z diety tłuszcz jak tylko się da i robi wszystko, aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Na ich czarnej liście lądują więc m.in. jajka, mięso, masło czy pełnotłuste sery. Ale czy na pewno dobrze robią?
gazpacho - przepis

Chłodnik gazpacho

Gazpacho to nasza kulinarna broń na upały. Podobnie jak chłodnik litewski i chłodnik ogórkowy.

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik, przygotowuje się z dojrzałych, świeżych pomidorów i innych sezonowych warzyw. Przygotuj ją na lunch lub obiad, aby orzeźwić się podczas najgorętszych dni w roku.

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź