Żyjemy w czasach, gdy jedzenie jest ogólnodostępne. Półki sklepowe pękają w szwach od atrakcyjnych produktów spożywczych. Jedzenie jest modne i ciągle przewija się w mediach społecznościowych - jesteśmy zalewani zdjęciami czy filmikami z kolejnymi przepisami na ciasto lub zapiekanki, relacjami z wizyt w restauracjach itd.
Często jemy, co, ile i kiedy chcemy - nie tylko wtedy, gdy odczuwamy głód. Jemy też dla zabicia nudy, z powodów relacji towarzyskich czy dla wyciszenia emocji. I niektóre z tych powodów mogą doprowadzić do przejadania się szczególnie w okresie świątecznym.
Gazpacho to nasza kulinarna broń na upały. Podobnie jak chłodnik litewski i chłodnik ogórkowy.
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik, przygotowuje się z dojrzałych, świeżych pomidorów i innych sezonowych warzyw. Przygotuj ją na lunch lub obiad, aby orzeźwić się podczas najgorętszych dni w roku.