Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
zdrowe przepisy_dyniowo-korzenne pancake bez cukru

Dyniowo-korzenne pancake’i bez cukru

Jesienią i zimą warto zadbać o to, by jeść rozgrzewające potrawy.  Takie właśnie jest to śniadanie: dyniowe, korzenne pancake'i bez cukru - sycące i pełne przypraw, które pomogą poczuć przyjemne ciepełko w brzuchu i wzmacniać odporność.
dietetyk Łódź_sałatka z sezamowym kurczakiem

Sałatka z sezamowym kurczakiem

Sezam na zdrowie! Ziarna sezamu to bogate źródło żelaza, cynku, magnezu, białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i E. I uwielbiamy dodawać je do sałatek oraz dań stir-fry.  A oto jeden z takich przepisów: na sałatkę z sezamowym kurczakiem. W sam raz na lunch (np. do zabrania w pudełku do pracy) lub na kolację. 
blog dietetyczny - kapuśniak przepis

Kapuśniak – przepis na zdrową zupę

Kapuśniaczek to klasyka domowej kuchni. W dodatku wspomaga florę bakteryjną jelit, pomaga oczyszczać organizm, wspiera odporność i pomaga pozbyć się kaca, gdy za bardzo zabalujemy. ;) Oto przepis na zdrowy kapuśniak. Dlaczego warto włączyć kapuśniak do codziennej diety? Kapuśniak to lekkostrawna zupa, która wspomaga detoksykację organizmu i wzmacnia układ odpornościowy dzięki wysokiej zawartości witaminy C, błonnika…
dieta na odporność

9 produktów wspomagających odporność

Sezon pluchy, wiatru, zatkanych nosów i kaszlu uważamy za otwarty.  Jak mówi stara prawda: lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego zanim będziemy zmuszeni faszerować się garściami kolorowych tabletek, których reklamy bombardują nas co pięć minut, najlepiej zacząć od czegoś przyjemniejszego: diety, która pomoże nam wzmocnić odporność. Jak dieta wpływa na układ odpornościowy? Dieta ma fundamentalne znaczenie…
blog dietetyczny_sałatka z figami

Sałatka z figami i szynką parmeńską

Czas na figi! Te owoce to skarbnica wapnia i magnezu. Dostarczają też błonnika i potasu, dzięki czemu wspomagają pracę układu krwionośnego i regulują poziom ciśnienia tętniczego. Figi działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Do tego wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami. No i są po prostu pyszne. To idealny składnik deserów i śniadaniowych owsianek, a także bardziej wytrawnych dań. A oto przepis na sałatkę z figami i szynką parmeńską. Wygląda całkiem wykwitnie, a robi się ją absolutnie ekspresowo, więc to dobra opcja zarówno dla zabieganych na szybki lunch, jak i na przekąskę dla gości.
0