Masz ochotę na zielony obiad? - Oto przepis na szybki makaron z brokułem i mozzarellą.
Coś lekkiego na lunch? - Oto sałatka z grejpfrutem, selerem i oliwkami. To też świetny pomysł na zdrowy posiłek do spakowania do lunchboxa i zabrania do pracy - jego przygotowanie zajmie Ci rano jakieś 2 minuty. :)
Sezon pluchy, wiatru, zatkanych nosów i kaszlu uważamy za otwarty. Jak mówi stara prawda: lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego zanim będziemy zmuszeni faszerować się garściami kolorowych tabletek, których reklamy bombardują nas co pięć minut, najlepiej zacząć od czegoś przyjemniejszego: diety, która pomoże nam wzmocnić odporność.
Jak dieta wpływa na układ odpornościowy?
Dieta ma fundamentalne znaczenie…
Czas na figi! Te owoce to skarbnica wapnia i magnezu. Dostarczają też błonnika i potasu, dzięki czemu wspomagają pracę układu krwionośnego i regulują poziom ciśnienia tętniczego. Figi działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Do tego wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami. No i są po prostu pyszne.
To idealny składnik deserów i śniadaniowych owsianek, a także bardziej wytrawnych dań. A oto przepis na sałatkę z figami i szynką parmeńską. Wygląda całkiem wykwitnie, a robi się ją absolutnie ekspresowo, więc to dobra opcja zarówno dla zabieganych na szybki lunch, jak i na przekąskę dla gości.
Makaron soba to świetna i zdrowa alternatywa dla tego klasycznego, pszennego. Ten japoński makaron gryczany jest bezglutenowy i pełen aminokwasów, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Wspomaga funkcje trawienne i pracę układu krążenia.
„Po co mi dietetyk, skoro wszystko jest w Internecie?” – Gdyby to było takie proste, dietetycy nie mieliby rąk pełnych pracy. Jasne, Internet jest kopalnią wiedzy, ale dietetyki nie nauczysz się na „Uniwersytecie Google” ani „studiach doktoranckich YouTube”. Dowiedz się więc, kiedy spokojnie poradzisz sobie sam z odchudzaniem, a kiedy lepiej iść do dietetyka, a także jakich „specjalistów” lepiej omijać.
Strogonow to klasyczne danie kuchni rosyjskiej, której głównym składnikiem jest wołowina. Wraz z gęstym sosem tworzy pyszną, sycącą propozycję obiadową np. na chłodniejsze dni. A u nas tym razem Strogonow bez mięsa. - Bez mięsa? Tak! I może smakować bosko!
Gdy nastaje sezon na dynie, nie możemy obejść się bez tej zupy.
Dynie zawierają mnóstwo beta-karotenu, który pomaga zapobiegać nowotworom, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga wzrok. A dodatkowo to tylko 26 kcal na 100 g. Dlatego na AnMowym stole często gości właśnie taka zupa krem z dyni. Jej bazę stanowi dynia Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry, więc danie przygotowuje się szybko.
Sałatka Cezar to klasyka wśród sałat. Niestety te w restauracjach bardzo często kąpią się w ciężkim, majonezowym dressignu. Na szczęście to danie można łatwo “odchudzić”-zmieniając trochę sposób przygotowania mięsa, rodzaj pieczywa, a przede wszystkim składniki sosu. Oto fit sałatka Cezar: