Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
risotto z bobem_porady dietetyczne

Risotto z bobem

Bób to jeden ze smaków lata, a przy okazji superzdrowa roślinna. Jest bogaty w białko, więc może stanowić zamiennik mięsa, a 100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jest przy tym niskokaloryczny i pozwala na długo zachować uczucie sytości. W Polsce najczęściej jemy go w wersji ugotowanej, jako przekąskę, ale bób możemy też dodać do sałatek, makaronu czy risotto. 
obrzęki_upały_dieta

Lato bez obrzęków

Miesiącami wyczekujemy lata, a gdy w końcu się pojawia, zaczynamy narzekać na upały i modlić się o deszcz. Najczęstszym powodem niezadowolenia są obrzęki. Spuchnięte kostki i palce, z których nie daje się zdjąć pierścionków – większość z nas dobrze to zna. Skąd to się bierze i jak temu zapobiegać?
pesto z liści rzodkiewki_zdrowe przepisy_dietetyk online

Makaron z pesto z liści rzodkiewki

Czy wiesz, że liście rzodkiewki zawierają więcej składników odżywczych niż korzenie? Są o wiele bogatsze w witaminę C niż cytryna, a dodatkowo to źródło wapnia, fosforu i glukozynolatów o działaniu przeciwnowotworowym.  A jakby tego było mało, liście rzodkiewki - podobnie jak korzenie - świetnie smakują. Można z nich przyrządzić na przykład pyszne, wyraziste w smaku pesto.
owoce pod kruszonką_kruszonka dietetyczna

Rabarbar, truskawki i jabłko zapiekane pod owsianą kruszonką

Kruszonka - nie znamy nikogo, kto by jej nie lubił. Idealnie komponuje się np. z letnimi owocami. Dlatego wypróbuj przepis na słodko-kwaśny miks rabarbaru, truskawek i jabłek zapieczony pod owsianą kruszonką w wersji bardziej fit. Najpyszniej smakuje na ciepło. Uwaga! Ciężko się od niej oderwać!
0