Falafele - wegetarianom raczej nie trzeba ich przedstawiać (to dobre źródło białka), ale nawet jeśli nie stronisz od mięsa, polubisz te kotleciki z ciecierzycy. To jeden z klasyków kuchni Bliskiego Wschodu, który zdobywa także serca i podniebienia Polaków. Warzywne kotleciki brzmią zdrowo, ale w tradycyjnej wersji są smażone w dużej ilości tłuszczu. My jednak trochę je odchudzimy - pieczone falafele smakują pysznie, a są mniej tłuste.
Zdrowa dieta i odchudzanie to tylko sałata i mięso na parze? Nie u nas. :) Nawet na diecie redukcyjnej można jeść pysznie - a ta "kulinarna rozpusta" to najlepszy dowód: gulasz wołowy na czerwonym winie.
Nie wyobrażamy sobie wakacyjnego gotowania bez bakłażanów. W dodatku to świetne warzywo (a właściwie owoc!) dla osób na diecie - ma mało kalorii, za to dużo sycącego błonnika, a do tego wapń, potas i magnez. A oto przepis na lekką kolację lub lunch: bakłażan z kuskusem, granatem i harissą.
Brzoskwinie to nie tylko pyszny deser, ale także świetny składnik do dań z mięsem i sałatek. Ta caprese z grillowaną brzoskwinią pachnie latem i świetnie nada się na lekki lunch lub kolację.
W polskiej kuchni fasolka szparagowa króluje w wersji z bułką tartą. - Potwierdza to także nasza ostatnia ankieta na Facebooku. Mamy jednak jeszcze kilka innych pomysłów na to warzywo. Wypróbuj fasolkę szparagową z jajkiem w koszulce, migdałami i szynką parmeńską. - Przyrządza się ją prosto, a uzyskujesz w ten sposób sycące danie na lunch lub kolację. A przy okazji świetnie wygląda i smakuje. :)
Curry - ta przyprawa pojawia się w naszych przepisach dość często. Pomaga w walce z nowotworami, przyspiesza metabolizm, wspomaga procesy trawienne i prawidłową pracę serca - a to tylko kilka z jej właściwości zdrowotnych. Dlatego robimy z nią indyjskie gulasze, dodajemy do marynat, a także do... zupy. Wypróbuj ten przepis na gęstą, warzywną zupę curry.
Jeśli szukasz pomysłu na na lekki obiad w letnich smakach, oto on: grillowany kurczak z brzoskwiniową salsą.
Brzoskwinie pomagają m.in. zwiększać produkcję czerwonych krwinek, a więc zwalczać anemię oraz zawierają dużo wody i działają moczopędnie, więc są polecane w przypadku obrzęków wywołanych przez upały. A temu daniu dodają świeżości i sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste.
Metamorfoza piosenkarki Adele wywołała w ostatnich miesiącach ogromne poruszenie w mediach. Nie tylko dlatego, że udało jej się schudnąć aż 44 kg, ale także dlatego, że podobno zdołała to osiągnąć dzięki diecie, o której jeszcze kilka miesięcy temu mało kto słyszał. Jest nią dieta sirtfood. Co kryje się za tą nazwą i czy rzeczywiście jest skuteczna?
Ciepły, chrupiący chlebek z masłem? Mmmm… pycha. Ale właśnie: lepiej z masłem czy z margaryną? Jedni mówią, że masło jest niezdrowe, inni – że wprost przeciwnie. Niektórzy twierdzą, że margaryna to kompletne zło, a jeszcze niektórzy – że te czasy już minęły. Jak jest w rzeczywistości? Czym smarować chleb?