Koktajle (smoothies) z warzyw i owoców to jeden z najpyszniejszych sposobów na jedzenie większej ilości warzyw i owoców. Idealnie sprawdzają się na lekkie śniadanie lub przekąskę. A jeśli dodamy do nich np. płatki owsiane, taki napój zapewni nam sytość na długo.
Takie placki to świetna opcja na deser, ciepłe śniadanie i przekąskę. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Są ekspresowe w wykonaniu i z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Pomimo, że zawierają dużo tłuszczu i kalorii, orzechy niosą ogromne korzyści dla zdrowia i powinny je jeść regularnie także osoby na diecie. Niektóre badania wskazują nawet, że pomagają w odchudzaniu. Serio. 😊 Ale jakie rodzaje najlepiej wybierać i ile można ich jeść? – Pomożemy Ci „zgryźć ten twardy orzech”.
Sałatki z kaszą to sposób na zdrowy, sycący lunch. Dzięki pieczonym warzywom i pęczakowi to danie idealnie sprawdzi się zimą, gdy potrzebujemy rozgrzania. Ale możesz ją też spakować do lunchboxa jako posiłek na zimno.
Kotleciki i placki z warzyw oraz kasz to świetny sposób, żeby włączyć do diety więcej tych składników, a także przemycić je w obiadach dla małych "niejadków". :)
Uwielbiamy faszerowane warzywa - na rozmaite sposoby. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem zaspokoi nawet zimowy apetyt, ale nie będziesz się po niej czuł ociężały. :)